Po dotacích pro dopravce se jen zaprášilo

Praha - Jen necelé čtyři dny mohli dopravci posílat na ministerstvo dopravy žádosti o dotace. Ministerstvo dopravy během té doby zaplavily stovky žádostí. Jejich hodnota už ale přesáhla částku, kterou ministerstvo má na dotace k dispozici. Proto se rozhodlo celý dotační program zastavit. Celkem by si měli dopravci rozdělit 300 milionů korun.

Rychlost, s jakou se na ministerstvu kupily žádosti o dotace, úředníky překvapila. „Celá částka byla už žádostmi předběžně vyčerpána, proto správce systému rozhodl o ukončení náboru žádostí,“ informoval mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Dopravci se ještě nevzpamatovali z krize a už jim zdražují pohonné hmoty

Peníze na dotace došly (zdroj: ČT24)

Zaskočeno bylo i sdružení dopravců ČESMAD Bohemia. Velký zájem o dotace ale chápe. Dopravci jsou ve svízelné situaci. „Doznívající krize srazila ceny na minimum v dopravě, někdy až na nereálnou úroveň, a teď se nám neustále zvyšují vstupy, takže pro ty firmy je každá koruna dobrá,“ uvedl mluvčí ČESMADu Martin Felix.

Dopravcům komplikuje situaci především růst cen pohonných hmot. Ti, kteří mohou, zdražují. V řadě případů ale zvýšit ceny dopravy nemohou, jsou omezeni smlouvami a zvláště autobusoví dopravci také ještě cenami věcně vázanými. Ty jsou určovány pro každý rok závazně a vypočítávají se podle základního tarifu, který se násobí daným koeficientem. „Dopravní firmy nemají žádné vnitřní rezervy, z kterých by mohly růst cen nafty sanovat z vlastních zdrojů. Komu se kvůli konkurenci nepodaří ceny zvýšit, ten se patrně nevyhne krachu,“ upozornil Felix.

20 tisíc na kamion, 10 na autobus

V dotacích dopravci vidí spásu. Jedna dopravní firma může získat maximálně 2,4 milionu korun, na jeden kamion 20 tisíc a na autobus 10 tisíc. „Podpora může být využita na školení personálu, zaměstnanců firem, druhá oblast je pak pořízení věcí, které nějakým způsobem ovlivňují bezpečnost a efektivitu provozu,“ informoval Felix. Ministerstvo teď musí všechny žádosti zkontrolovat. Pokud v některých najde chyby, vyřadí je a zbývající částku rozdělí těm dopravců, na které se zatím nedostalo.