Operátoři žádají po Sazce přes 600 milionů

Praha - Mobilní operátoři přistoupili k přihlášení svých pohledávek u Sazky. Loterijní firma jim celkem za dobíjení kreditu ze svých terminálů dluží přes 600 milionů korun. Vodafone u soudu přihlásil 195 milionů korun a Telefónica O2 205,5 milionu. T-Mobile, který hodlá dluh přihlásit v pondělí, si nárokuje 217 milionů. Operátoři, kteří patří k největším věřitelům loterijní firmy, se zatím nerozhodli, jestli budou požadovat účast ve věřitelském výboru.

Přitom po několik let patřily právě platební terminály Sazky k nejoblíbenějším kanálům pro dobíjení kreditu předplacených karet do mobilních telefonů. Kvůli tomu, že firma přestala vybrané peníze operátorům odvádět, firmy dobíjení zastavily. Nahradily je rozšířeným prodejem dobíjecích kupónů, dobíjením z bankomatů, u pokladen vybraných obchodních řetězců či v jiných platebních sítích.

Úpadek vyhlásila Sazka 29. března. Firma se do insolvence dostala kvůli problémům se splácením výstavby multifunkční haly. Věřitelé dosud k soudu přihlásili pohledávky po lhůtě splatnosti za více než dvě miliardy korun. Očekává se ale, že držitelé dluhopisů zažádají o jejich okamžité zpoplatnění. Tím by dluh vzrostl na desetimiliardovou hodnotu.