Podpora v nezaměstnanosti v průměru klesá

Praha - Průměrná výše podpory v nezaměstnanosti v Česku již druhým rokem klesá. Ke konci března dosahovala 5 476 korun, což je meziročně o 153 korun méně a o 263 korun méně než předloni. Výraznější propad podpory přitom postihl muže. U žen klesly dávky vyplácené v nezaměstnanosti jen velmi mírně – meziročně o 13 korun.

Změny mohou být způsobeny legislativními úpravami v podporách z počátku roku. Na podporu v nezaměstnanosti od té doby mají nově nárok lidé až poté, co uplyne doba, která odpovídá výši odstupného. Pokud navíc člověk nově ukončí zaměstnání vlastní výpovědí nebo dohodou se zaměstnavatelem, pobírá podporu pět až 11 měsíců ve výši 45 procent průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. Jinak začíná výše podpory na 65 procentech.

To mělo podle analytiků trhu práce mimo jiné za následek, že se na konci minulého roku evidovalo na úřadech práce neobvykle velké množství lidí. Naopak na počátku roku se jich tak prý evidovalo méně, než by tomu bylo v případě, kdyby ke změnám v podporách nedošlo.

Nezaměstnanost na konci března dosahovala míry 9,2 procenta. Oproti únoru tak klesla o 0,4 procenta.