Věřitelé Sazky: ČSTV nechápe vážnost situace

Praha – Jedni z největších věřitelů Sazky, finanční skupiny PPF a KKCG, dnes reagovali na výsledky jednání sobotní valné hromady největšího akcionáře Sazky - Českého svazu tělesné výchovy, které zablokoval pat. Podle PPF delegáti nepochopili naléhavost situace Sazky a odmítli rychlé rozhodnutí. KKCG vyzvala šéfa Sazky Aleše Hušáka k odstoupení z funkce.

Na valné hromadě ČSTV si obě komory, sportovní svazy a jednoty, vzájemně odmítaly návrhy. Jediným výstupem sobotního jednání bylo zadání výkonnému výboru ČSTV, aby předložil návrhy na zhodnocení akciového podílu ČSTV v Sazce. Ty by byly projednány na nejbližší mimořádné valné hromadě. „Rozhodnutí valné hromady ČSTV bohužel svědčí o tom, že zdaleka ne všichni delegáti zcela pochopili naléhavost vážné situace, v níž se Sazka nachazí, a před nutností rychle se rozhodnout strkají hlavu do písku,“ uvedl mluvčí PPF Alexej Bechtin.

Alexej Bechtin, mluvčí PPF

„Obzvlášť pikantní na celé věci je to, že většina svazů a jednot, které představují reálnou základnu českého sportu, podporuje odchod Aleše Hušáka z vedení Sazky, zatímco od placených funkcionářů ČSTV se mu stále dostává podpory.“

Podle skupiny KKCG valná hromada zasadila Hušákovým plánům se Sazkou tvrdou ránu. Neposvětila totiž Hušákův návrh na převzetí Sazky společnostmi Penta a E-Invest a šéf Sazky by podle KKCG měl odstoupit. „Minoritní akcionáři Hušáka nechtějí už dlouho a ČSTV mu odmítla vyjádřit podporu včera. Neumím si představit žádnou standardní a transparentně fungující společnost, ve které by za takové situace chtěl generální ředitel zůstat,“ řekl mluvčí KKCG Dan Plovajko. „Teď se ukáže, o co Hušákovi skutečně jde. Když sám neodejde, jde mu jen o jeho vlastní křeslo a touhu po moci,“ dodal.

Šéf Sazky Hušák nicméně výsledek valné hromady uvítal. „Je to geniální rozhodnutí, umožňuje představenstvu a výkonnému výboru dělat v podstatě všechno, co potřebuje a co chce,“ prohlásil po skončení valné hromady. „Věděl jsem, že moudrost delegátů je nesmírná a tohle je nejlepší možné rozhodnutí,“ dodal.

Sazka je od konce března v úpadku. Vaz jí zlomily vysoké splátky za výstavbu vysočanské multifunkční O2 areny. O způsobu řešení úpadku soud zatím nerozhodl. Ve hře tak zůstává konkurz a reorganizace. Konkurz by de facto znamenal konec dosavadní české loterijní jedničky. Pravděpodobnější ale je, že soud povolí reorganizaci. Tu by mohli provádět věřitelé, nebo současné vedení Sazky.

Problémy Sazky nahrávají konkurenci. Třeba Fortuna začátkem dubna oznámila, že urychlí spuštění své vlastní číselné loterie o tři měsíce. Přiživit se na špatné situaci kdysi silného konkurenta hodlá i Synot Tip. Novou číselnou loterii chce spustit v září.