Realitní trh loni zaspal, stát přišel o miliardy na dani

Praha - Stát vybral v loňském roce o 2,5 miliardy korun nižší částku na dani z převodu nemovitostí, než tomu bylo v roce 2008. Tehdy realitní prodeje dosáhly vrcholu. Česká daňová správa potvrdila, že počet prodaných nemovitostí klesl v posledních dvou letech o víc než čtvrtinu. Na malém zájmu lidí nakupovat nové domy a pozemky se podepsala rostoucí nezaměstnanost, klesající příjmy a nechuť bank poskytovat úvěry.

Ještě v roce 2008 vybral stát na daních téměř deset miliard korun, loni to však bylo necelých 7,5 miliardy. Jen pro srovnání: 2,5 miliardy korun stojí například sčítání lidu nebo přestavba pardubické nemocnice. O dvě miliardy korun na platy lékařů se zase nedávno svedl nelítostný boj.

„Propad u fyzických osob byl větší. Jejich zájem nakupovat, respektive schopnost nakupovat nemovitosti byla v době hospodářské krize výrazně omezená,“ vysvětlil ředitel České daňové správy Jan Knížek.

Zájem o reality vzbudila debata o DPH a slevy developerů

Developeři dosud tvrdili, že poptávka v Česku klesla o necelou pětinu. Navíc čísla z České daňové správy tak ukázala, že situace na realitním trhu byla oproti dosud uváděným odhadům podstatně horší. Realitní experti ale věří, že už bude líp. „Zaznamenali jsme nárůst poptávky především poté, co začaly debaty o růstu DPH,“ vysvětlil vedocí marketingu firmy Skanska Ondřej Svatoň. Mírnému oživení trhu nahrává vedle debat o rostoucím DPH i marketingové kampaně hypotečních bank a výrazné slevy developerů na již postavené byty.

Realitní trh se však změnil. Zatímco před dvěma lety Češi preferovali velké byty v novostavbách, nyní se zajímají hlavně o jednopokojové bydlení a dvougarsoniery. „Je patrná snaha klientů nakupovat levněji - to znamená, že se dívají i po starších nemovitostech, u bytů po panelákových bytech, po starších bytech,“ doplňuje prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný.

Bydlení
Zdroj: ČT24