Firmy berou ekologii jako zbytečnou zátěž

Praha - Velká část firem stále bere ekologicky šetrné hospodaření spíše jako povinnost než cestu k úsporám. Na takovém závěru se shodli odborníci, kteří se zúčastnili 116. Žofínského fóra pod názvem Eko-efektivita jako nový trend v byznysu. Podle průzkumu ministerstva průmyslu a obchodu nejsou odpady jen ekologickou zátěží, ale také zbytečnými náklady firem. Jenomže cestu, jak snížit jejich produkci, zná málokdo.

„Zhruba dvě třetiny podniků implementuje nějaké dobrovolné přístupy. Na druhé straně, co nás překvapilo, že více než 90 procent podniků uvedlo, že má téměř mizivé nebo velmi malé informace,“ přiblížila ředitelka odboru ekologie z ministerstva průmyslu a obchodu Pavlína Kulhánková.

Vláda se podle ministerstva snaží podpořit ekologické podnikatele, a to ať už pomocí poradenství, nebo přímo penězi z různých programů. Podle prvního porevolučního ministra životního prostředí Bedřicha Moldana, nynějšího ředitele Centra pro otázky životního prostředí UK, je to ale málo: „Zejména mě v tomto ohledu poměrně dost zklamává ministerstvo průmyslu a obchodu, kde prostě nevidím zásadní, opravdu mohutný trend.“

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Ekologie může vydělat na bankovní lobby

Pomáhat však nemusí jen stát. I když výraz „bankovní lobby“ mívá spíš negativní podtext, ekologie na ni může také vydělat. Zelená totiž přitahuje investiční bankéře. „Jak roste segment zelených technologií, tak samozřejmě roste síla lobby, a to je nepochybně příznivé i pro životní prostředí,“ vysvětluje bývalá ministryně životního prostředí Rut Bízková.

Na Žofínském fóru navíc zaznělo, že se už ekologie vymanila ze svého jednobarevného pojetí. Jako příklad slouží třeba termín udržitelný rozvoj, který se teď nahrazuje zeleným růstem. Ten by měl brát větší ohled na potřeby konkrétních zemí a jejich ekonomik.