Cupka chce insolvenční řízení Sazky spojit s Bestsportem

Praha – Podle insolvenčního správce Sazky Josefa Cupky je loterijní společnost a Bestsport, který je provozovatelem multifunkční haly O2 areny, koncernem. Svoje vyjádření zaslal Cupka Městskému soudu v Praze, který teď má podklad k tomu, aby mohl insolvenční řízení se Sazkou a jí spřízněnou firmou Bestsport sloučit. Cupka by se tak mohl stát správcem i pro řízení s Bestsportem. Sazka se postavila proti.

Sazka a Bestsport tvoří podle insolvenčního správce Cupky koncern 

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák:

„Poslali jsme soudu vyjádření, v němž uvádíme, že obě firmy spolu koncern netvoří.“

Mezi argumenty, které mluví pro existenci koncernu, Cupka uvádí například personální propojení obou firem a finanční toky, které mezi loterijní firmou a Bestsportem fungovaly či fungují. Sazka však podle informací serveru Aktuálně.cz soudu zaslala opačné vyjádření. Bestsport a Sazku za koncern nepovažuje, zejména kvůli tomu, že Sazka v Bestsportu drží necelé procento podílu. Zbytek patří sportovním svazům, akcionářům Sazky.

Jenže vlastníkem Bestsportu je občanské sdružení Zelený ostrov, které má stejné majitele jako Sazka, tedy sportovní svazy. Bestsport podal vlastní insolvenční návrh na Sazku 31. března. Městský soud v Praze poslal loterijní společnost do úpadku 29. března. Insolvenční správce má do tohoto pondělí prozkoumat, zda Sazka a Bestsport nesou známky koncernu, či ne.

Sazku může položit dluh v hodnotě 200 tisíc

Právník Minervy v dopise správci Cupkovi:

„Případné ukončení našich služeb by velmi pravděpodobně vedlo ke zhroucení části nebo celé počítačové sítě společnosti Sazka - a vzhledem k propojení s O2 arenou i tam.“

Dnes se také podle serveru Aktuálně.cz na Cupku obrátila českobudějovická firma Minerva s žádostí, aby jí pomohl vydobýt z loterijní společnosti prosincový dluh ve výši necelých 200 tisíc korun. Oproti jiným dluhům Sazky dluh není vysoký, může však zavinit úplné ochromení firmy i libeňské O2 areny. Minerva se totiž v loterijní společnosti a v areně stará o údržbu počítačové sítě. Poskytování jejích služeb by tak nesplacením dluhu bylo vážně ohroženo.

Čeká na Sazku reorganizace?

Způsob řešení situace v Sazce soud zatím nestanovil. Předpokládá se však, že povolí reorganizaci. Společnost by tak nadále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník a insolvenční správce.

Věřitelé dosud k soudu přihlásili pohledávky po lhůtě splatnosti za více než dvě miliardy korun. Sazka ale nedávno obdržela od zajišťovacího agenta držitelů dluhopisů, londýnské The Bank of New York Mellon, žádost o okamžité proplacení dluhopisů. Dluh Sazky tak vzroste ze současných dvou na minimálně sedm miliard korun. Většinovými držiteli dluhopisů jsou společnosti kontrolované investičními skupinami PPF a KKCG.

Podle dalších informací v Insolvenčním rejstříku dnes přihlásila u soudu svou pohledávku ve výši 535 tisíc korun i společnost Factum Invenio, a to za marketingový výzkum s názvem „Image společnosti Sazka“. Sazka podle rejstříku převzala dílo letos 23. března a faktura byla splatná.

Sazka dluží i České televizi

Do insolvenčního řízení se chystá přihlásit svou pohledávku ve výši 5,3 milionu korun i Česká televize. Hušák potvrdil, že Sazka za vysílání losování loterií České televizi neplatí a dluh zatím nevyrovnala. K přihlášení pohledávky televizi přímo vyzval. V polovině dubna se spekulovalo o tom, že by mohla televize kvůli neuhrazeným platbám ukončit vysílání losování loterií Sportka, Šťastných deset a Euromiliony. Sazka totiž za přenosy dosud platila České televizi desítky milionů korun ročně. Proti zastavení vysílání se ovšem postavil insolvenční správce Cupka. Nyní jsou spekulace vyvráceny a losování bude televize vysílat i nadále.