Spory o internetové domény se v Česku hromadí

Praha - Český rozhodčí soud řeší stále více sporů o domény s koncovkou .cz nebo .eu. Boj o zajímavé názvy webových stránek je podle soudců v plném proudu. Spekulanti si totiž často rezervují doménu shodnou s názvem velké firmy nebo známé osobnosti. Například automobilka Toyota oznámila vstup do Česka v roce 2001. Ve stejnou dobu byla cizí osobou zaregistrována doména tpca.cz, tedy zkratka firem Toyota, Peugeot a Citroen Automobil. Podobný postup je obvyklou praxí spekulantů, kteří si registrují domény, pokud to včas neudělají jejich očekávaní zřizovatelé. Potom tito lidé chtějí domény výhodně prodat.

„Poměrně mediálně známá kauza byla ceskapojistovna.cz, kde žalovaný argumentoval tím, že jde o obecný název, a soud mu tuto argumentaci samozřejmě neuvěřil,“ uvádí další příklad výkonný ředitel firmy CZ.NIC, která spravuje doménu .cz, Ondřej Filip.

Najdou se ale i ti, kteří se jen přiživují na slavném jméně. Stalo se tak třeba v případě adresy dagmarhavlova.cz před pár lety, kdy oproti očekávání šlo o pornostránky. Český rozhodčí soud, který má podobné spory na starosti, jich řeší každý rok víc a víc. „Zcela určitě to přibývá. Jak vidíte sami, za poměrně krátkou dobu, kdy to funguje v EU, je to přes 1100 sporů. Domnívám se, že to poroste nadále,“ říká člen předsednictva Rozhodčího soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR Ondřej Novák.

Spory o internetové domény (zdroj: ČT24)

Firmy o domény více bojují

Otázkou je, zda spekulanti skutečně více jdou po zajímavých doménách, nebo se jen firmy konečně rozhodly o blokované adresy bojovat. Systém rozhodčích řízení se totiž podstatně zjednodušil a vše lze v krátké době vyřídit přes internet. To se netýká jen koncovky .cz. I všechny problémy okolo domény .eu se totiž řeší v Česku. „Tam se náš soud - tedy Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře - účastnil výběrového řízení, které vyhrál. A stal se tedy jediným sudištěm, které řeší spory o domény .eu. Pro celý svět,“ vysvětlil Novák.

Využít Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR je navíc daleko rychlejší než se soudit o autorská práva u klasických soudů. Rozhodce vynese verdikt nejdéle do tří měsíců. U obecného soudu může stejný úkon trvat více než rok.

HI-RES
Zdroj: ČT24