Česko loni investory nelákalo

Praha - V Česku loni ubylo fúzí a akvizic, uskutečnilo se jich jen 68. Počet obchodů tak klesl o třicet procent. A to i přesto, že se ekonomická situace na světových trzích uklidňuje. Transakcím v České republice však brání mimo jiné i politická a daňová nestabilita. Důležitou roli hraje i fakt, že už jsou nejlepší firmy rozprodány. Vyplývá to z M&A barometru fúzí a akvizic, který zveřejnila poradenská společnost Ernst & Young.

Investoři se do střední a východní Evropy nehrnou

S nedostatkem nákupů a prodejů firem se potýká celá střední a východní Evropa. V Česku dosáhla hodnota obchodních sňatků necelých 17 miliard korun, oproti loňskému roku tak klesla o dvě třetiny. „Dobré časy už tu byly,“ komentovala výsledky barometru partnerka E&Y Petra Wendelová.

Česko investory moc nelákalo (zdroj: ČT24)

Výkonný ředitel oddělení transakčního poradenství Ernst & Young Petr Kříž:

„Částečně na to má vliv jistě hospodářská krize, probíhající, doznívající a podle mého názoru i jistá očekávání nakupujících, kteří stále doufali, že nakoupí levně.“

Jenže očekávání investorů se nenaplnila. V České republice totiž k žádným masivním výprodejům firem, které měly problémy, nedošlo. Ze všech 68 transakcí uzavřeli téměř polovinu domácí investoři. Na našem trhu ale nakupovali i zahraniční firmy. A to hned z několika důvodů. „Jsme členy Evropské unie, platí tady evropská legislativa. Máme zkušenou pracovní sílu, nezaměstnanost je relativně nízká,“ uvádí některá z kritérií úspěchů manažerka PricewaterhouseCoopers Markéta Mühlhoferová.

Velkým transakcím se loni nedařilo

Mezi nejfrekventovanějšími investory u nás loni patřily německé a polské firmy. Pokud však jde o velkou společnost, účastní se tendrů celá řada investorů z Číny a Indie. „Zatímco průměrná transakce na českém trhu se pohybuje v řádu desítek milionů eur, v tomto případě se musí jednat o transakce v řádu stovek milionů eur,“ dodává Kříž. Ani velkých transakcí přesahujících 100 milionů dolarů však loni v Česku neproběhlo mnoho. Zatímco v roce 2009 se jich uskutečnilo šest, v loňském roce byla pouze polovina.

Nejatraktivnějšíím sektorem jsou průmyslové výroby, kde se loni uskutečnil největší počet transakcí, a to 15 (v roce 2009 to bylo 22 transakcí). Na druhém místě skončily v obou letech služby. Silnými zůstávají i nadále energetika a maloobchodní sektor.

Češi se do zahraničí také nehrnou

V zahraničí české společnosti stále investují poměrně málo, loni tam směřovala asi pětina z celkového objemu investic. O rok dříve to bylo dokonce pouze 10 procent. V roce 2010 uskutečnili čeští investoři pět transakcí v Maďarsku a po jedné v Belgii, Francii, Slovensku, Turecku, Gruzii, Velké Británii a Spojených státech.