Brazilci hrdě recyklují i zubní pasty

Rio de Janeiro - Brazílie sází na recyklaci odpadu, čímž dává práci nejchudším obyvatelům a zároveň chrání životní prostředí. V Brazílii přišli na to, jak chránit životní prostředí a využít odpad na výrobu nábytku, střešních tašek nebo dalšího stavebního materiálu. Ze skládek tak mizí třeba použité plechovky, zatímco například v závodě Alluse v Pernambuco využívají zase tuby ze zubních past.

Třeba z tisícovky tub prázdných zubních past se dá vyrobit třeba 40 tisíc dlaždic. „Je to velmi kvalitní materiál, odolný a pomáhá izolovat teplo. Během období dešťů jsou jiné materiály strašně hlučné, zatímco tento vůbec,“ vysvětlil prodavač Agnaldo da Costa.

Každý měsíc přijede do závodu na severovýchodě země asi 400 tun odpadu. Stroje rozdrtí plast, který smíchají s pryskyřicí a zapečou při vysokých teplotách. „Vidím v tom zajímavou ekologickou funkci. Když použiju dřevo, vezmu ho v lese a tam pak chybí. Tohle je ale považováno za odpad a nikomu nechybí,“ říká továrník Sebastiao Rufino Barbosa.

Recyklace v Brazílii (zdroj: ČT24)

Mezi zákazníky továrny patří i veřejné instituce - ředitelka jedné školy plánovala koupit víc barevných lavic a doufá, že se přidají i další školy. O recyklaci odpadu se v Brazílii starají soukromé firmy nebo jednotliví sběrači. Jde o 200 tisíc absolutně nejchudších obyvatel země. Podobnou cestu zvolil i Egypt, který v rámci pomoci chudým zavedl program na sběr a třídění starých textilií.