Malí podnikatelé oživují iráckou ekonomiku

Bagdád - Iráčané se i přes špatnou bezpečnostní situaci a nelehkou minulost snaží obnovit ekonomický život v zemi a zakládají malé a střední podniky. Například Sabah Jásim je jeden z tisíců nových iráckých podnikatelů, kteří bojují ve své zemi proti větrným mlýnům a snaží se splnit svůj sen. A to i přes vysoké počáteční vklady a omezené státní subvence.

„Vždy jsem měl touhu založit kliniku a díky Bohu a pomoci banky Ašur jsem svůj sen realizoval. Požádal jsem o pomoc stát, ale ten takové projekty nepodporuje. Klinika je naštěstí velice úspěšná,“ říká majitel lékařské kliniky Sabah Jásim.

Jásim do svého snu investoval 50 tisíc dolarů, tedy v přepočtu přes 800 tisíc korun. Dnes zaměstnává 15 lidí a vydělává přes 5 000 dolarů měsíčně. Nové banky v Iráku vidí v růstu malých a středních podniků, jako je Jásimův, veliký potenciál.

Podnikání v Bagdádu (zdroj: ČT24)

Suha Sálim, oddělení kreditů North Bank:

„Podporujeme projekty ve všech sektorech: v obchodu, průmyslu, ve zdravotnictví a v zemědělství. Půjčujeme až 125 tisíc dolarů a zatím jsou všechny naše půjčky úspěšné.“

Iráckou ekonomiku brzdí zejména embargo minulých desetiletí, násilí nebo přítomnost mezinárodních vojáků. Až 30 milionů lidí čelí dennodenně častým omezením vody a výpadkům elektřiny. Iráčané ale doufají v lepší budoucnost a mladí lidé se nevzdávají naděje, že jejich země, bohatá na ropu, bude zase jednou místem míru a prosperity.