Zájem o hypotéky se téměř zdvojnásobil

Praha - Trh s nemovitostmi zažil nebývalé vzkříšení, což odpovídalo zvýšenému počtu hypotečních úvěrů za první kvartál letošního roku. Banky poskytly občanům během tohoto období 14 133 hypoték za 23,4 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání více než 46procentní nárůst objemu nově poskytnutých úvěrů. Údaje vyplývají ze statistik ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Za zvýšeným zájmem o hypotéky stojí i plány vlády, která hodlá zvýšit DPH u nemovitostí.

Hypoteční banky poskytly občanům, firmám i obcím a městům v prvním čtvrtletí celkem 14 420 hypotečních úvěrů za necelých 27 miliard korun. Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2010 se jedná o nárůst počtu úvěrů o 46 procent a objemu o 43 procent. Zvýšený zájem koreluje s avizovaným plánem na zvednutí sazeb DPH. Dosud se na menší byty do 120 m² a domy do 350 m² stahuje nižší 10procentní sazba, příští rok již budou podléhat zdanění ve výši 14 procent a od roku 2013 dokonce 17,5 procenta.

Podle analytika České spořitelny Petra Bittnera je hlavní příčinou zvýšeného zájmu o hypotéky současné snížení úrokových sazeb. „Sazby se snižují už více než rok a dostávají se na úroveň, kdy si je může dovolit stále širší skupina lidí,“ sdělil Bittner. Češi podle něho při hypotečních úvěrech nejčastěji volí fixaci na pět let, což je výhodné jak pro ně samotné, tak také pro banky. „V současnosti si myslím, že je to nejlepší řešení vzhledem k tomu, že ty sazby už se zřejmě dostaly na dno a nelze očekávat další snižování. Navíc jsou klienti k tomuto tlačeni samotnými bankami, které se je snaží tlačit do delších fixací,“ dodal analytik.

Ministerstvo pro místní rozvoj:

„Po téměř dvouletých poklesech a výkyvech jsou tak poslední dvě čtvrtletí pravděpodobně signálem k návratu na objemy z doby před počátkem krizového cyklu roků 2008 až 2009.“

Po dvou letech poklesu v loňském roce tuzemský trh hypoték meziročně stoupl. Tuzemské banky poskytly loni občanům téměř 51 tisíc hypoték za 84,8 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání téměř 15procentní nárůst objemu nově poskytnutých půjček.