Jídlo, benzín, energie. Co všechno je dražší?

Praha – Ceny jídla, nerostných surovin i drahých kovů v posledních měsících lámou na světových trzích jeden rekord za druhým. Za pouhý rok některé komodity podražily až na dvojnásobek. Zdražování tak ve svém každodenním životě pociťují lidé po celém světě a Česko při tom není výjimkou.

Se šálkem kávy začínají svůj den na dva miliony Čechů. Roční spotřeba kávy jednoho obyvatele včetně nemluvňat se v tuzemsku rovná třem kilogramům. Za poslední rok přitom ceny kávy arabica na světových trzích stouply na dvojnásobek a levnější v dohledné době nebude – její zásoby jsou nejnižší za posledních 40 let.

Aby si lidé připlatili, nemusí ale vařit jenom kávu. Dráž totiž vyjdou i jídla připravená na plynovém sporáku. Ceny plynu ve světě jdou zvolna nahoru - za poslední dva měsíce téměř o pětinu. Zdražovat chtějí i plynaři v Česku. „Ke zdražení přistoupí skoro všichni dodavatelé zemního plynu v rozmezí pěti až deseti procent,“ míní analytik ENA Jiří Gavor.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Z pohledu hladového žaludku malý oběd v podobě chleba a zeleninového salátu s kukuřicí se v zrcadle světových cen taky rázem stává doslova luxusní záležitosí. Pšenice i kukuřice jsou totiž za poslední rok dvakrát dražší.

Dražší je taky jízda autem. Ještě před rokem se barel ropy ve světě prodával za 85 dolarů - teď je to přes 120. Cena nejprodávanějšího Naturalu 95 je v průměru 35 korun a 23 haléřů za litr. Stejně zdražila i nafta – v průměru se prodává za 34,75 Kč. Levnější přitom pohonné hmoty v nejbližší době nejspíš nebudou. „Cena ropy by mohla v nejbližším období stagnovat - nicméně během několika měsíců by se mohla dostat až na 130 dolarů za barel,“ míní analytik X-Trade Brokers Jiří Rypeček.