Domy ještě ani nestály, majitelé už museli platit ČEZu statisíce

Kopřivnice - Topit dřevem a svítit petrolejkou může být romantické, pro každodenní život ale asi poněkud nepraktické. A tak pokud se rozhodneme stavět rodinný dům, zpravidla požádáme distributora o připojení a odběr elektrické energie. Někdy to ale vůbec nemusí být jednoduché. Třeba v Kopřivnici se ČEZ nejprve nehlásil k vlastnictví trafostanice, pak si zájemcům o připojení řekl o statisíce.

Pan Aleš Poles chtěl stavět dům na okraji Kopřivnice. Pro stavební povolení ale nejprve potřeboval napojit sítě. Problém ovšem nastal s elektřinou. Podle vyjádření ČEZu připojení nebylo možné. „Já jsem tudy chodíval každý den na zahradu a našel jsem trafo stanici, na kterou bylo napojeno JZD a pár garáží, tak mě napadlo, že ideální možnost připojit rodinný domek je odtud,“ popsal Aleš Poles. A tak se znovu obrátil na ČEZ se žádostí o připojení. A znovu od ČEZu dostal stejnou odpověď. Připojení není možné, protože trafo stanice nepatří ČEZu.

A tak pan Poles začal pátrat, komu vlastně trafostanice patří. „Došel jsem na město Kopřivnice - není jejich. Město Příbor - není jejich. Pozemkový fond - není jejich. Tatra - není jejich,“ vylíčil své zkušenosti stavebník. „To trvalo skoro rok, já jsem chtěl stavět a nemohl jsem se hnout z místa, tak jsem si říkal, mám tu trafostanici odstřelit a teprve pak se zjistí, čí vlastně je?“ vzpomíná rozhořčený muž.

Vlastník se našel a chtěl peníze

Mezitím zájemců o stavbu domu, a tím pádem i o připojení k elektřině přibylo. A po roce pátrání se majitel trafostanice konečně našel. Překvapivě to byl ČEZ. Vypadalo to, že je vše vyřešeno. Jenže nastal další problém. Podle sdělení ČEZu je potřeba opravit rozvodnou skříň a na těchto nákladech se musejí podílet i stavebníci.

„Jednání ČEZu se nám nelíbilo, protože oni jednali z pozice síly, my z pozice, že prostě elektřinu potřebujeme,“ uvedl Poles. „Nezbylo nám ale nic jiného, než na jejich podmínky přistoupit, protože topíme elektřinou, teplou vodu máme z elektřiny, vaříme na elektřině, všechno máme z elektřiny, plyn tu není,“ upřesnil. A tak, aby mohli stavět dům a odebírat elektřinu, zaplatilo osm stavebníků ČEZu celkem 400 tisíc.

Po pár letech začala výstavba v této části Kopřivnice nabývat na síle. „Tím, že my jsme tady tu větev posílili, mohla vzniknout další výstavba. My jsme dali vlastně zelenou ČEZu, že může napojovat další odběratele. Ale za naše peníze?“ diví se Poles. A to se pochopitelně stavebníkům ani trochu nelíbí. A tak požádali ČEZ, aby jim alespoň část nákladů vrátil. To ale ČEZ odmítl. „Z našeho pohledu nelze těmto odběratelům zpětně nějaké peníze vracet, protože všechno proběhlo podle zákona, který v té době platil,“ informovalmluvčí Skupiny ČEZ region severní a střední Morava Jaroslav František Jurča.

„Tu situaci lze přirovnat k tomu, že si jdete koupit auto a prodejce nebo výrobce vám řekne: nejdřív nám přispějte na lakovnu a pak vám prodáme auto,“ podotkl advokát Ivo Tichovský. „Nicméně tento postup má oporu v platné právní úpravě. Na základě prováděcího předpisu k energetickému zákonu může provozovatel nebo dodavatel elektrické energie požadovat přiměřený podíl na tzv. oprávněných nákladech spojených s připojením a zajištěním dodávek elektrické energie,“ upřesnil.

Každý, kdo chce elektřinu, musí zaplatit za připojení

Jak uvedl mluvčí ČEZu, dnes už by se taková situace stát nemohla. Dnešní právní úprava je jiná. „Cena za připojení se odvíjí od požadovaného výkonu v ampérech a za každý ampér zaplatí odběratel 500 korun, ať jsou náklady na tento odběr jakékoliv,“ vysvětlil Jurča. Jinými slovy, i dnes zaplatí každý, kdo by chtěl elektřinu od ČEZu odebírat. Jen zaplatí všichni stejně.

„Já už jsem víceméně smířený s tím, že od ČEZu nic nedostanu, je to pět let,“ řekl Aleš Poles. „Ale poukázat na to, že my jsme něco vybudovali ČEZu, nám to nepatří, patří to ČEZu a ČEZ si napojuje další odběratele a má s tím další zisky, to je prostě nefér,“ dodal. ČEZ má sice pro odběratele, kteří museli zaplatit více než jiní pochopení, slevit ale nechce. „Dnes je i na trhu s elektřinou konkurence a každý zákazník si může vybrat dodavatele elektrické energie,“ uzavřel mluvčí ČEZu.

  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2414/241320.jpg
  • Oprava elektrického vedení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2238/223761.jpg