Hackeři ukradli ze sítě PlayStation citlivá data

Praha – Patříte k příznivcům počítačových her a využíváte ke sdílení nebo nákupu herního obsahu síť PlayStation Network? I vaše osobní data se teď možná dostala do rukou hackerů. Podle varování společnosti Sony, která síť provozuje, při kdyberútoku zřejmě unikla osobní data jako jména, adresy, e-mailové adresy a telefonní čísla uživatelů. Do rukou neoprávněných osob se mohla dostat i čísla platebních karet.

První náznaky toho, že se s PlayStation Network něco děje, se objevily minulou středu. Společnost Sony pozastavila přístup do sítě milionům uživatelů. Teprve teď ale zveřejnila detaily toho, co se vlastně stalo. Uživatele sítě varovala, že unikla citlivá data. Měli by si proto nyní dávat obzvláštní pozor na podvodné telefonáty a e-maily.

„Zjistili jsme, že mezi 17. a 19. dubnem byly prozrazeny informace z účtů některých uživatelů sítě PlayStation a služby Qriocity v souvislosti s nelegálním a neautorizovaným vniknutím do naší sítě,“ uvedl v oficiálním stanovisku firmy šéf komunikace Sony pro Evropu Nick Caplin. Kolik účtů hackeři napadli neupřesnil. Síť PlayStation využívá zhruba 77 milionů lidí.

Reportáž Radky Hlisnikovské (zdroj: ČT24)

Společnost Sony zároveň potvrdila, že se do rukou hackerů mohla dostat také čísla platebních karet uživatelů, kteří si přes PlayStation Network kupovali hry, filmy nebo hudbu. „I když nemáme důkaz o tom, že byly ukradeny také údaje o platebních kartách, nemůžeme tuto možnost vyloučit,“ podotkl Caplin.

Sony nejspíš čeká odliv zákazníků

Makoto Dozo, uživatel PlayStation Network:

„Společnost Sony vyšetřovala únik dat celý týden a až pak o tom řekla všem uživatelům. Kdybychom to věděli, mohli jsme mezitím sami podniknout různá opatření.“

Únik velkého množství údajů o zákaznících může být podle odborníků pro Sony a jeho PlayStation katastrofou. „Dopad tohoto případu může být mnohem větší, než je tomu u typických hackerských útoků,“ varoval bezpečnostní konzultant Graham Cluley. I kdyby se podle něj do rukou hackerů nedostaly informace o platebních kartách uživatelů sítě, může mít tento kriminální čin dopad i na další služby. „Mnoho lidí používá stejné heslo i na jiných stránkách,“ upozornil.

Rozhořčení už dávají na blogu Sony najevo i uživatelé sítě PlayStation. Na firmu se zlobí, že o úniku citlivých dat informuje až s více než týdenním zpožděním. Někteří dokonce uvažují o tom, že přestanou služby sítě PlayStation úplně využívat. Část bojovně naladěných lidí dokonce vyzývá k bojkotu celého koncernu Sony.

„Přestaňte nakupovat cokoli, co je byť vzdáleně spojeno se společností Sony,“ vyzýval na online fóru PS3news.com uživatel Jarvis k bojkotu japonského koncernu. „Ať firmy, které podnikají se Sony, vědí, že je nemůžeme podpořit, když budou se Sony dál spolupracovat,“ dodal Jarvis.

Za útokem může stát organizace Anonymous

Na některých diskusních fórech se objevily náznaky, že by mohla být za útokem na síť PlayStation Network organizace Anonymous. To je volné společenství kybernetických aktivistů, kteří už v minulosti za některými hackerskými útoky stáli. Společenství ale spojitost s útokem na síť firmy Sony odmítlo. Před nedávnem ale toto společenství firmu Sony napadlo, a to na protest, že Sony podala žalobu na dva hackery.

Organizace Anonymous je dobře známá i kvůli jiným útokům. Například loni se postavila na stranu kontroverzního serveru WikiLeaks, když vyřadila z provozu některé weby a umístila na ně hlášení „denial of service“ (služba není k dispozici).