Itálie se rozloučila s čokoládovým králem

Alba - Italští milovníci čokolády truchlí. Země se dnes rozloučila s Pietrem Ferrerem, 47letým dědicem a ředitelem stejnojmenné firmy na sladkosti. Smutečního obřadu se mimo desítek pozůstalých účastnili i vrcholní představitelé politiky včetně premiéra Silvia Berlusconiho. Ferrero na úspěšnou dráhu v potravinářství naskočilo v šedesátých letech minulého století a plody své práce sklízí v podobě tržeb i v současnosti.

Daniele Demartis, manažer Agora Investments

„Nutella firmu proslavila a pomohla jí na výsluní. Nesmíme ale zapomínat ani na ostatní produkty, třeba Kinder čokoládu.“

Počátky firmy Ferrero se začaly psát v roce 1946, když ve městě Alba na severu Itálie založila rodina Ferrerů kavárnu. Během několika let se přeměnila na továrnu na sladkosti, ovšem kvůli drahému kakau a poválečné obnově hospodářství musela firma sáhnout k alternativním zdrojům, kterými byly ořechy. Ferrero tak vyvinulo Nutellu – v současnosti nejprodávanější dobrotu na světě.

Reportáž Tomáše Poděbrada (zdroj: ČT24)

Ferrero si podmanilo i zámořský trh, když v roce 1969 předvedlo ve Spojených státech bonbóny Tic Tac. Firma se na mimoevropské trhy soustředí i dnes. Ovšem právě na obchodní cestě v Jihoafrické republice dostal Pietro Ferrero infarkt. „Všichni jsme ho tu znali, celá rodina je velice lidská a otevřená, vždy se dobře chovali k zaměstnancům,“ říká jeden z obyvatel Alby.

„Itálie ztratila podnikatele, který zosobňoval nejlepší kvality naší průmyslové historie - touha po dokonalosti, tvořivost, odhodlání konkurovat, v těžkých chvílích bránit značku a udělat z ní symbol,“ zdůraznil italský ministr zahraničí Franco Frattini.

Ferrerova smrt přišla ve chvíli, kdy jeho společnost finišuje v bitvě o převzetí Parmalatu, největší italské mlékárenské firmy. Ani neúspěšný obchod by se ale na hospodaření firmy neměl projevit. Ferrero už několik let vykazuje stabilní tržby, jen v minulém roce je zvýšilo o 4,3 procenta na 6,6 miliardy eur.