Česká spořitelna si ve čtvrtletí přišla na 3,8 miliardy

Vídeň/Praha - Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, za první tři měsíce meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o téměř 21 procent na 3,8 miliardy korun. První čtvrtletí bylo úspěšné také pro rakouskou bankovní skupinu Erste Group Bank, která spořitelnu ovládá. Instituce v tomto období zvýšila čistý zisk o 2,1 procenta na 260,6 milionu eur (zhruba 6,3 miliardy korun). Provozní zisk skupiny klesl meziročně o tři procenta na necelých 954 milionů eur (asi 23 miliard korun).

Podle České spořitelny byly hospodářské výsledky ovlivněny zejména poklesem tvorby opravných položek a poklesem nákladů. Provozní zisk banky meziročně zůstal téměř beze změny na 6,64 miliardy korun. „Česká ekonomika roste již šest čtvrtletí po sobě, spotřeba i nezaměstnanost se vyvíjejí příznivě. Tento pozitivní trend vnímáme i my. Důvěra domácností v pozitivní vývoj se pomalu vrací, zatímco důvěra firem se již v předchozím období dostala na předkrizovou úroveň,“ prohlásil generální ředitel banky Pavel Kysilka.

Současně se spořitelně v meziročním srovnání mírně zvýšil čistý úrokový výnos, a to o 0,3 procenta na 7,42 miliardy korun. Čisté příjmy banky z poplatků a provizí meziročně vzrostly o více než pět procent na tři miliardy korun. Rostly především příjmy z poplatků a provizí z platebních transakcí a z transakcí provedených platebními kartami.

Erste se ve čtvrtletí podařilo zvýšit čistý zisk na 6,3 miliardy

„Erste Group úspěšně zahájila obchodní rok 2011. Pokles rizikových nákladů vedl k nárůstu čistého zisku, i když bylo nutné vyrovnat se s velmi citelnou zátěží ve formě bankovní daně v Rakousku a Maďarsku,“ zdůraznil předseda představenstva banky Andreas Treichl. Erste podle něj pro všechny trhy ve střední a východní Evropě i nadále očekává pokračující hospodářské oživení. Česká republika a Slovensko zůstávají na špici regionu, dodal.

Meziročně ale klesl čistý úrokový výnos, a to o více než dvě procenta na 1,3 miliardy eur. Čisté příjmy z poplatků a provizí stouply o dvě procenta na 481 milionů eur. Rizikové náklady klesly o 13,4 procenta z 531,2 milionu eur v prvním čtvrtletí 2010 na 460,1 milionu eur v letošním prvním čtvrtletí.

Erste Bank platí za jednu z nejsilnějších skupin ve středoevropském regionu. Poskytuje finanční služby 17,5 milionu klientů v 3 200 pobočkách v osmi zemích. Do skupiny Erste patří vedle České spořitelny Slovenská sporiteľňa. Banka rovněž působí v Rumunsku, Maďarsku, Chorvatsku, na Ukrajině a v Srbsku.