Hanák vystřídal Míla v křesle prezidenta svazu průmyslu

Praha - Do křesla prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR usedl dosavadní první viceprezident Jaroslav Hanák, kterého dnes zvolila valná hromada svazu. Hanák byl přitom jediným kandidátem. Informaci o novém prezidentovi dnes zveřejnil mluvčí svazu Milan Mostýn. Dosavadní prezident Jaroslav Míl ve funkci prezidenta skončil po sedmi letech.

Hanák uvedl, že hlavní prioritou svazu bude zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky. Podle něj jsou největšími balvany táhnoucími konkurenceschopnost dolů nevýkonná a systémově špatně řízená veřejná správa, neuspokojivý stav korupce a dopravní infrastruktura země: „Jsme připraveni jednat s vládou, odbory, Poslaneckou sněmovnou o budoucnosti této země.“

Hanák se zaměří na dokument Agenda 2010

Nový prezident SPD (zdroj: ČT24)

Podle Hanáka nyní není čas na vypracování nové rozsáhlé strategie, takže svaz bude prosazovat návrhy obsažené v dokumentu Agenda 2010, který připravil v loňském roce. Dokument požaduje konsolidaci veřejných financí a snížení deficitu pod tři procenta. To si podle svazu vyžádá mimo jiné sblížení nebo přímo sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty. Naopak podnikatelé odmítají zvýšení daně z příjmu právnických osob a navrhují snížení stropů na sociální a zdravotní pojištění.

Jaroslav Hanák:

„Rozhodli jsme, že v této fázi nebudeme dělat novou strategii svazu, ale budeme pokračovat v agendě 2010, která obsahuje zásadní věci pro budoucnost České republiky. Je tam otázka dopravní infrastruktury, veřejné správy, korupce, daňové soustavy, penzijní reformy, celkem deset klíčových bodů.“

Viceprezidentem svazu se Hanák, který působí na pozici prezidenta prostějovské společnosti FTL - First Transport Lines, stal v roce 2003. Míl před nástupem do čela Svazu průmyslu a dopravy v dubnu 2004 působil mimo jiné i ve společnosti ČEZ, v letech 2000 až 2003 dokonce jako generální ředitel a předseda představenstva energetického giganta.

Na pozicích viceprezidentů svazu zůstali generální ředitel Třineckých železáren Jiří Cienciala, generální ředitel Stratman & Associates Josef Holub a předseda představenstva ZVVZ Group Stanislav Kázecký. Novými viceprezidenty byli zvoleni generální ředitel Brano Group Pavel Juříček, ředitel vnějších vztahů Škoda Auto Radek Špicar a Jan Rafaj, ředitel vnějších vztahů ArcelorMittal.

Svaz průmyslu a dopravy ČR je nestátní dobrovolnou nepolitickou organizací, která sdružuje zaměstnavatele a podnikatele v Česku. Hájí a prosazuje jejich zájmy v evropských a mezinárodních organizacích. Snaží se také ovlivňovat hospodářskou a sociální politiku české vlády s cílem vytvářet podmínky vhodné pro rozvoj podnikání v Česku.