Včerejší verdikt Ústavního soudu potěšil i „solární byznys“

Praha - Solární daň, která zabránila skokovému zdražení elektřiny, platí už od ledna a majitelé slunečních elektráren za tu dobu státu odvedli rovnou miliardu. Tu teď ale chtějí zpátky a rozjíždějí proto lavinu sporů. Naději jim dává i včerejší výrok Ústavního soudu o stavebním spoření. Soudci se postavili mimo jiné proti 50procentnímu zdanění státního příspěvku. Prakticky stejný princip Nečasova vláda použila i na solární elektrárny.

Ústavní soud zrušil škrty v podpoře stavebního spoření - podle stejného klíče tak nejspíš zruší i daně uvalené na solární zisky. Ty u soudu napadla skupina senátorů. Stejně jako ČSSD v případě stavebního spoření napadají i oni zpětné zdanění solárních elektráren. Podle autorů stížnosti zákon zachovává původní zákonné garance výkupní ceny, tedy zcela určitou návratnost investice výrobce, ale jiným zásahem garantovanou cenu snižuje o výši odvodu.

Provozovatelé solárů hledají cesty, jak dostat peníze zpět

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Na to, že stížnost u Ústavního soudu uspěje, sází majitelé slunečních elektráren a objevili už i způsob, jak se domáhat také peněz, které už na dani odvedli. „Jednou z možností je cesta přes finanční úřad,“ uvedl advokát Luděk Šikola.

Nejprve musí investor protestovat proti sražení daně u distribuční společnosti. Nejspíš bude podle Šikoly neúspěšný. Zamítnutý protest investor nechá přezkoumat u finančního úřadu a teprve pak může u soudu žádat vrácení daně. „Všichni, kteří se o tom dozvěděli, tak jsou připraveni tuto solární daň vymáhat. Všichni přichází měsíčně o velké peníze,“ tvrdí Šikola. Podle provozovatelů solárních elektráren jde o statisíce na jednu instalovanou megawattu.

Stát se žalob nebojí

Kdo nezačne tento spor se státem o odvedené daně už nyní, riskuje, že odvedené peníze zpátky už nedostane, a to ani v případě, že daň zruší Ústavní soud. Podnět k prošetření daně už k Ústavnímu soudu podala skupina senátorů. Stát se ale žalob nebojí. „Změny pro podporu solární energie z minulého roku jsou naprosto v souladu s evropskými pravidly, to znamená, že soudy i případné arbitráže takhle rozhodnou,“ míní mluvčí ministerstva průmyslu Jiří Sochor.

Zdanění navrhla Nečasova vláda s cílem zabránit masivnímu zdražení elektřiny díky boomu solárních elektráren. Bez přijetí novely by podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) domácnosti a firmy zaplatily o 11,7 miliardy korun za rok více. Právě tuto sumu novela umožnila získat vládě na uhrazení příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů. Investoři do fotovoltaiky ale budou po státu vymáhat mnohem vyšší částku – kromě daně také náhrady škod.