Sazka asi opět nebude moci nakládat s majetkem

Praha - Josef Cupka, insolvenční správce Sazky, navrhl, aby Městský soud v Praze co nejdříve obnovil omezení pro nakládání s majetkem Sazky. Chce tak zabránit možnému poškození věřitelů ze strany dlužníka. V pátek Vrchní soud v Praze dovolil Sazce s majetkem nakládat. Dnes však Cupka městský soud žádá, aby loterijní společnost nemohla manipulovat s majetkem nad 500 tisíc korun bez jeho souhlasu. Zároveň dnes jeden ze zájemců o společnost, firma E-Invest, navrhl zprostit insolvenčního správce Cupku funkce.

Je insolvenční správce Sazky insolventní?

Vedení Sazky má podle Cupky primární starost o to, aby si mohlo ve firmě dělat, co chce a co potřebuje. Jeho snahou je zvýhodňovat některé věřitele a současně poškozovat majetkovou podstatu oslabováním pozice Sazky na trhu číselných loterií, uvedl. Vedení Sazky podle Cupky tím chce „usnadnit vstup na tento trh společnosti Fortuna, jež je součástí skupiny Penta Investments“. Základní motivací generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka je bojovat s velkými věřiteli a činit úkony k jejich škodě, napsal Cupka soudu.

V minulosti městský soud uvedl, že kroky Sazky byly „flagrantním porušením závazných ustanovení insolvenčního zákona“, a proto „bez nejmenších pochyb nařídil předběžné opatření“. Cupka k oběma smlouvám uvedl, že postup Sazky je „v příkrém rozporu“ s ustanovením insolvenčního zákona. Podle vrchního soudu však insolvenční soud pochybil v tom, že nehodnotil obsah návrhů úvěrové smlouvy a smlouvy o spolupráci. Sazka rozhodnutí vrchního soudu přivítala.

Městský soud rozhodl o opatření 9. března na žádost tehdy předběžného insolvenčního správce Cupky, kterému se nelíbilo, že představenstvo Sazky předtím schválilo dvě smlouvy se společností Gladiolus, kterou založili zájemci o Sazku E-Invest a Penta.

E-Invest: Cupka je napojen na KKCG 

Mluvčí KKCG Dan Plovajko:

„Takové nesmysly jsme již dlouho nečetli. Logikou věci pánové ještě opomněli jako důkaz podjatosti pana insolvenčního správce uvést, že má třeba auto pojištěné u České pojišťovny, která patří do skupiny PPF, nebo používá mobilní telefon u společnosti Telefónica O2, která je také jedním z věřitelů.“

Firma E-Invest dnes navrhla zprostit insolvenčního správce Cupku funkce. E-Invest argumentuje například Cupkovými údajnými vazbami na společnost KKCG podnikatele Karla Komárka. KKCG návrh E-Investu označila za nesmysl. E-Invest rovněž poukázal na to, že na Cupkův majetek byla nařízena exekuce. Server iHNed v pátek napsal, že exekuce byla vyhlášena před několika týdny. Cupka k tomu však uvedl, že události zmíněné E-Investem nemají žádný vliv na jeho schopnost přezkoumat pohledávky Sazky a vykonávat funkci. U soudu je podle něj již návrh na zastavení exekuce.

Podle E-Investu působil Cupka v minulosti jako správce konkurzní podstaty podnikatele Václava Fischera, kde největšími věřiteli byly osoby ze skupiny KKCG. Další vazba mezi Cupkou a Komárkem je prý zprostředkována skrze společnost PGB Invest. KKCG důvody uvedené v návrhu odmítla. E-Invest dále upozorňuje na Cupkovo údajné propojení s PPF a KKCG přes společnost Prima Lida a Chanty-Mansijskou banku.

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka:

„Pominu-li skutečnost, že E-Invest není oprávněna návrh na zproštění funkce správce podat, domnívám se, že žádná z informací uvedených společností E-Invest nedokládá jakékoliv pochybení při výkonu funkce správce, naopak je dle mého názoru pouze reakcí na výkon této funkce s odbornou péčí.“

Soud obdržel pohledávku za 4,94 miliardy

Městský soud v Praze dnes také potvrdil, že obdržel přihlášku pohledávky za loterijní společností Sazka od londýnské The Bank of New York Mellon za celkem 4,937 miliardy korun. Banka je zajišťovacím agentem držitelů dluhopisů Sazky. Formálně evidovaných pohledávek je nyní 1 431 a jejich hodnota činí přes 17,66 miliardy korun.

Sazka
Zdroj: ČT24