Ceny potravin rostou, Rusové nakupují levněji

Moskva – Zatímco ceny potravin na světových trzích rostou, v Rusku teď mírně klesly. Tamní vláda totiž uvolnila státní zásoby obilí. Špatné počasí totiž loni zničilo téměř třetinu úrody a země se od té doby potýká s potravinovou krizí. Kvůli loňské neúrodě dokonce Rusko zakázalo vývoz, což situaci v jiných zemích ještě zhoršilo.

Ruské domácnosti zaplatí za potraviny méně

Ruské sýpky se plní obilím, i když zrovna není období sklizně. Vláda totiž přesouvá svoje obilné zásoby. Chce tak pomoci zemědělcům, které postihla loňská rekordní sucha. „Vláda nám pomáhá tak, že svoje obilí skladuje u nás a za to nám platí. To pro nás znamená další zisky v situaci, kdy se naše zásoby zmenšují. Díky tomu vydržíme do další sklizně,“ tvrdí ředitel Harvest Grain Company Limited Sergej Glaejvolenskij.

Ceny potravin rostou, Rusové nakupují levněji (zdroj: ČT24)

Více obilí na trhu by nyní mohly pocítit především ruské domácnosti. Zahraničí se ale změny nedotknou. Vláda se totiž snaží ceny obilí srazit již od února. Zákaz vývozu obilí tak potrvá minimálně do letošní sklizně. Obyvatelé jiných zemí si tak budou muset připlatit.

Zákaz ruského vývozu přichází jiné země draho 

Prodavač v Iráku:

„Ceny hodně vyletěly nahoru. Dnes koupíte půl kila za stejné peníze, za které jste ještě nedávno dostali 2 nebo 3 kila.“

Například v Iráku obyvatelstvo nárůst cen obilí ovlivňuje zásadně. Vláda se situaci snaží řešit tak, že chudým rodinám zvyšuje příspěvky nebo jim jídlo přímo rozděluje. Ceny potravin však rostou nejen v důsledku špatné loňské úrody. Nahoru je tlačí také čím dál dražší pohonné hmoty. Podle Světové banky se tak od června 2010 dostalo pod hranici chudoby dalších zhruba 44 milionů lidí.