Stát vyplatí 5,2 miliardy na loňské podpory stavebního spoření

Praha - Loňská podpora stavebního spoření se státu prodraží - ministerstvo financí za něj v průběhu května vyplatí zhruba 5,2 miliardy korun. Zveřejněná částka souvisí s rozhodnutím Ústavního soudu, který zrušil 50procentní zdanění příspěvku za rok 2010. Ministerstvo pak vydá další zhruba miliardu korun v následujících měsících. Stavební spořitelny by následně měly peníze připsat na účty klientů, dosud obdržené prostředky již na účty převedly. Kalouskův resort v dubnu již vyplatil 5,2 miliardy korun.

Úsporné změny ve stavebním spoření zrušil Ústavní soud na konci dubna kvůli zneužití stavu legislativní nouze. Vládní novela snižovala státní podporu stavebního spoření z dosavadních 15 procent na deset procent z uspořené částky, a to s účinností od 1. ledna 2011 u všech smluv bez ohledu na datum jejich uzavření. Dále norma zavedla zvláštní padesátiprocentní sazbu daně z poskytnuté zálohy státní podpory v roce 2010. Právě toto mimořádné zdanění označil jako protiústavní Ústavní soud.

Maximální výše státního příspěvku činila u smluv uzavřených do konce roku 2003 4500 korun ročně, podle vládního návrhu se měla snížit na 2250 korun. U novějších smluv lidé, kteří naspořili minimálně 20 tisíc korun, dostávali od státu příspěvek 3000 korun. Nově měl příspěvek klesnout na 1500 korun. Podle Parlamentem schválené novely se od roku 2012 příspěvek snížil na maximálně 2000 korun. Snížení státního příspěvku podle Ústavního soudu protiústavní není, bude-li to v Parlamentu přijato správnou procedurou.

V letošním roce zvýší rozhodnutí soudu schodek státního rozpočtu zhruba o šest miliard korun. „Jelikož nechceme zvyšovat schválený deficit rozpočtu, budeme muset tyto peníze bohužel ušetřit někde jinde,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Od snížení státní podpory si kabinet Petra Nečase sliboval, že v dalších letech ušetří 6,5 až 8,5 miliardy korun. Prognózy předkládané při projednávání zákona se ale různily. Loni ze státního rozpočtu putovalo na státní podporu stavebního spoření za rok 2009 přes 11,7 miliardy.

Zrušené změny ve stavebním spoření
Zdroj: ČT24