Mladí Evropané si zoufají, práce pro ně není

Madrid - Počet mladých lidí neúspěšně hledajících práci roste napříč celou Evropou. Nejhorší situace je přitom ve Španělsku, kde se potýká s nezaměstnaností 40 procent lidí do 25 let. Na druhém místě se nachází Lotyšsko s 35 procenty nezaměstnaných. Absolventi mají často velké ambice, ale chybí jim potřebná praxe. Tisíc eur, dříve relativně skromný plat, tak dnes platí mezi mladými za luxus. Mnoho mladých Evropanů se do práce nijak nehrne. Přestože již nestudují, bydlí nadále u rodičů a nechávají se živit.

Španělsko a Lotyšsko od sebe dělí tisíce kilometrů. Na žebříčku evropských států s největším počtem mladých lidí bez práce ale leží v těsném sousedství, a to na prvním a druhém místě. Prestižní světová média nyní kreslí budoucnost mladých Evropanů v neveselých barvách. „Příští generace na tom bude ještě hůř. Bojí se všichni. Ti, co práci hledají, že ji nenajdou. Ti, co ji mají, že o ni přijdou,“ řekl Mateo Alaluf, sociolog ze Svobodné univerzity v Bruselu.

V evropských zemích se vyrojilo v posledních letech i spousta mladých lidí bez zájmu o práci. Stal se z nich skutečný fenomén. Říká se jim generace „ani-ani“, tedy ti, kteří ani nepracují, ani nestudují. Ne vždy ale rodiče vycházejí s generací nepracujících a nestudujících harmonicky. Pětadvacetiletý mladík v Malaze zažaloval rodiče, když se ho pokusili vystrnadit z domova a přestali mu platit kapesné.

Soud přikázal vystudovanému právníkovi, aby se do 30 dnů od rodičů odstěhoval. Zároveň ale rodičům nařídil platit synovi další dva roky polovinu dosavadního kapesného, tedy 200 eur měsíčně, aby se nedostal do úplné nouze.

Elvíra Gonzálezová, Centrum pro ekonomická studia, Madrid:

„Situace na pracovním trhu ve Španělsku je pro mladé opravdu zlá a výhled do budoucna vůbec není optimistický. Totéž ale můžeme říct o celé Evropě.“

Od dob, kdy univerzitní diplom zaručoval dobře placenou práci, uplynul dlouhý čas. Univerzity produkují vedle elitních profesionálů i masy absolventů s velkými ambicemi, zato bez špetky zkušeností. „Máme nejvyšší procento vysokoškoláků na světě. Jenže jim chybí praxe,“ prohlásila Elina Egleová, ředitelka Lotyšské odborové konfederace.

Východisko mohou představovat stáže

Propast se snaží překlenout národní i celoevropské programy, které nabízejí stáže pro mladé absolventy. „Tito lidé se často dostanou do bludného kruhu. Dělají stáže a brigády jak na běžícím pásu, trvalou práci ale nedostanou,“ podotkl novinář Viesturs Dule.

Právě mladí lidé bez víry v budoucnost rozpoutali sérii povstání na Blízkém východě. Davy demonstrantů se sešly i v Londýně v listopadu loňského roku. Jejich vztek vzbudilo ztrojnásobení školného za situace, kdy univerzitní diplom již zdaleka není vstupenkou na trh práce.

Riga
Zdroj: ČT24