Fond vyplatí vklady u zkrachovalé Vojenské družstevní záložny

Praha - Fond pojištění vkladů začne vyplácet náhrady za vklady klientům zkrachovalé Vojenské družstevní záložny, a to do výše 100 procent maximálně do limitu 2,418 milionu korun na jednoho vkladatele. Fond nejpozději do 18. května stanoví den zahájení, místo a způsob vyplácení. Vkladatelé Vojenské družstevní záložny budou o zahájení výplat náhrad informováni prostřednictvím webových stránek FPV, Vojenské družstevní záložny a v tisku.

Fond pojištění vkladů (FPV) obdržel v pondělí od České národní banky oznámení o neschopnosti Vojenské družstevní záložny v likvidaci dostát svým závazkům a ihned požádal likvidátora této záložny o předání podkladů k provedení výplaty náhrad vkladů. Objem klientských vkladů Vojenské družstevní záložny činil 137 milionů korun ke konci loňského října.

Povolení působit jako družstevní záložna odejmula ČNB Vojenské družstevní záložně v prosinci loňského roku. Důvodem byly přetrvávající závažné nedostatky v podnikání záložny.

Klient nemusí při nárokování výplaty náhrady pojištěných vkladů vyplňovat žádný formulář. Stačí, když se na výplatním místě prokáže platným průkazem totožnosti. Pokud žadatel nemá možnost peníze vyzvednout osobně, může někoho zmocnit k vyzvednutí plnou mocí.

Fond pojištění vkladů vyplatil od svého vzniku náhrady za pojištěné vklady v hodnotě přesahující 25 miliard korun. Výplaty se týkaly zhruba 300 tisíc klientů dvanácti bank, které zkrachovaly mezi roky 1995 a 2003.