Jak změnit dodavatele elektřiny?

Praha - Že se bez elektřiny žít nedá, na tom se určitě všichni shodneme. A že bychom na elektřině rádi něco ušetřili, to jistě také. A tak se snažíme chovat hospodárně, nesvítíme zbytečně, nakupujeme úsporné žárovky a pořizujeme si  elektrické přístroje s nízkou spotřebou. Ale ušetřit na elektřině se dá i jinak. Třeba správným výběrem dodavatele elektřiny, který nám nabídne lepší obchodní podmínky, a tedy nižší ceny. Od roku 2006 přestal platit na dodávky elektřiny monopol ČEZu a i v této oblasti dnes již existuje poměrně slušná konkurence.

Podle odhadů Energetického regulačního úřadu nabízí prodej elektřiny domácnostem na větším území České republika zhruba třicet obchodníků s elektřinou. „Částky za dodávky elektřiny se u těchto obchodníků výrazně liší, závisí samozřejmě na druhu sazby, výši celkové spotřeby, na jejím případném rozdělení do nízkého a vysokého tarifu, u některých dodavatelů i na distribučním území,“ uvedla mluvčí. Pokud si chcete porovnat cenové nabídky jednotlivých dodavatelů a spočítat si, která pro vás bude nejvýhodnější, můžete využít kalkulátoru plateb, který připravil Energetický regulační úřad.

Samotná změna dodavatele pak není nijak složitá. Vyzkoušel si ji třeba Aleš Poles, který vlastní rodinný dům v Kopřivnici. „Někdy v roce 2007 jsem se dozvěděl, že je možnost změnit dodavatele elektřiny, a protože jsem platil docela vysoké částky, začal jsem se o to zajímat,“ popsal svou zkušenost Poles. Informace hledal na internetu, poptal se i kolegů v práci a nakonec si vytipoval nového obchodníka s elektřinou. „Navštívil mě zástupce firmy, seznámil mě podrobně s nabídkou, já ji odsouhlasil, podepsal jsem smlouvu a pak už jsem se nemusel o nic starat,“ popsal dále. Nový dodavatel se postaral o vše potřebné, včetně zrušení smlouvy s ČEZem, od kterého pan Poles odebíral elektřinu od roku 2005, protože tehdy ještě jiná možnost nebyla. „Rozhodně se mi to vyplatilo, nedávno jsem to počítal, a ročně ušetřím nejméně dva tisíce,“ pochvaluje si Poles.

Jak připojit nový dům?

Změna dodavatele elektrické energie, jak ukazuje tento konkrétní případ, je zpravidla velmi jednoduchá a podle zákona je i bezplatná. Jak je to ale v případě, že máme nový byt či dům a potřebujeme se nejprve připojit na distribuční síť? „Již první jednání můžete vést s vámi vybraným dodavatelem,“ informovala mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmila Lehnerová. „Ten vám dá příslušné pokyny, buď zařídí vše potřebné kompletně nebo vás odkáže na příslušného provozovatele distribuční soustavy k uzavření smlouvy o připojení odběrného místa na distribuční soustavu,“ doplnila. Každopádně ze zákona se za toto připojení platí, ať už jste si dodavatele vybrali jakéhokoliv. „Tato platba je taxativně stanovena vyhláškou o připojení, a činí 500 korun za každý ampér požadovaného výkonu,“ upřesnila Lehnerová.

Další užitečné informace související se změnou dodavatele najdete mimo jiné na webových stránkách Energetického regulačního úřadu. Tamtéž je také k dipozici úplný seznam držitelů licencí pro obchodování s elektřinou včetně kontaktů na obchodníky.  

Na co si dát pozor při změně dododavatele elektřiny?

  1. Seznamte se s nabídkou obchodníků, nabídky porovnejte a předem zvažte, zda se vám přestup k jinému dodavateli opravdu vyplatí.
  2. Nepodléhejte lákavým nabídkám obchodních zástupců, zejména těm, kteří nabízejí dodávky formou podomního prodeje, jsou proškolení a dobře vědí, jak vás získat.
  3. Zjistěte si, jestli dodavatel vlastní licenci udělovanou Energetickým regulačním úřadem.
  4. Seznamte se s nabídkou a cenami produktů vybraného dodavatele, můžete využít i internetových kalkulaček pro finanční srovnání stávající a budoucí nabídky.
  5. Chtějte reference na dodavatele. Pozeptejte se kolegů, přátel nebo sousedů, zda jsou se službami spokojeni, využijte internetových diskusí.
  6. U vybraného produktu  se seznamte s obchodními podmínkami, vše si v klidu přečtěte a čtěte i ustanovení psaná nejmenším písmem.
  7. Dejte si pozor na skryté poplatky, například poplatek za uzavření nebo zrušení smlouvy, platbu při volání na zákaznickou linku, za vystavení faktury apod.
  8. Pokud něčemu ve smlouvě nerozumíte, zeptejte se nezávislého odborníka v oblasti energií. Poradí vám také ve spotřebitelských organizacích nebo občanských poradnách.
  9. Smlouvy uchovávejte a stejně tak i faktury a ústřižky zaplacených složenek pro případné pozdější reklamace.
  10. Pamatujte si, že pokud včas platíte své účty za dodávku, bez elektřiny nezůstanete. Energetický zákon vás chrání prostřednictvím institutu dodavatele poslední instance.
Oprava elektrického vedení
Zdroj: ČT24