Poplatek u penzijního fondu se státní garancí bude 0,3 procenta

Praha – Zástupci vládních stran se dohodli, že penzijní fond se státní garancí, který je součástí připravované důchodové reformy, si za spravování úspor na stáří bude moci účtovat poplatek maximálně 0,3 procenta. Poplatek je tak výrazně nižší, než se původně počítalo. Lidé by totiž podle původního scénáře měli fondu platit 0,9 procenta. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

Podle dosavadního plánu vlády bude možné peníze na stáří svěřit čtyřem druhům fondů: konzervativnímu, vyváženému, dynamickému a fondu státních dluhopisů. „U fondů státních dluhopisů půjde o 0,3 procenta spravovaných aktiv,“ řekl k poplatku ministr financí Miroslav Kalousek. HN spočítaly, že pokud bude člověk s průměrnou mzdou dvacet pět tisíc korun do fondu po dobu třiceti let každý měsíc posílat pět procent své hrubé mzdy, tedy 1 250 korun, zaplatí na poplatcích celkem třicet šest tisíc korun.

Kalousek připustil, že už má konkrétní představu i o povolené výši poplatků v dalších třech fondech, ale zatím ji nechce sdělit. Podle strany Věci veřejné jsou návrhy ministerstva financí příliš vysoké, poplatky by měly činit od 0,9 do 1,5 procenta.