Rwanda bude svítit plynem, který skrývalo jezero Kivu

Kigali – Rwanda se chystá na velký energetický projekt. Přísun financí mají státu zajistit ložiska metanu, která Rwanda nedávno nalezla pod jezerem Kivu. Na novém zdroji závisí budoucnost celého regionu. Ukazuje se totiž, že má Afrika asi čtyřikrát více zásob zemního plynu, než se dříve odhadovalo.

Jezero Kigali skrývalo šest miliard kubíků plynu

Pouhých šest procent populace Rwandy má přístup k elektřině. Teď by si ale malá republika uprostřed Afriky mohla polepšit. Šest miliard kubíků plynu pod jezerem je pro vládu i místní novou nadějí. „V tomhle jezeře je spousta metanu, tak ho chceme využít a vyrábět z něj elektřinu. Je to levnější než tepelné nebo vodní elektrárny. Tohle jezero nám patří, za jiné zdroje bychom museli platit,“ tvrdí inženýr Olivier Ntirushwa.

Reportáž Radky Hlisnikovské (zdroj: ČT24)

Na průzkum vlastních zdrojů se Rwanda zaměřila už v minulých letech. Současné ceny ropy jsou totiž pro rozvojové země příliš vysoké. Podobně se na vlastní ložiska začínají spoléhat i jiné méně rozvinuté země a ukázalo se, že zásoby zemního plynu jsou v Africe až čtyřikrát větší, než se odhadovalo.

Vláda shání podporu  

O pilotní projekt se stará rwandská vláda. Její pokusy oživit ekonomiku po vleklé krizi brzdil právě nedostatek přírodních zdrojů. Aby ale mohla v příštím roce zahájit distribuci elektřiny z jezera, musí posílit infrastrukturu. Pomoc hledá u investorů.

Rwandský ministr infrastruktury Vincent Karega:

„Snažíme se vyjednávat s developery, ale často to nejde tak rychle, jak bychom potřebovali. Posílit rozvodové síťě je ale v zájmu všech, jsou totiž zastaralé.“