Irsko chce restrukturalizovat svůj dluh

Dublin – Irská vláda očekává do tří let restrukturalizaci svého dluhu. Vydláždit cestu k restrukturalizaci jí má pomoci stejný krok řecké vlády. Píše o tom dnes list The Irish Mail s odvoláním na nejmenovaného ministra. Irsko se loni v listopadu dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na záchranném úvěru 85 miliard eur (2,05 bilionu Kč).

Podle odhadů MMF by dluh Irska měl do roku 2013 činit 125 procent hrubého domácího produktu. Irská vláda trvá na tom, že její dluhové zatížení je udržitelné. Podle některých ekonomů však podíl dluhu na ekonomickém výkonu bude vyšší než 125 procent, pokud se do údajů zahrne i takzvaná špatná banka a ztráty centrální banky ze záchranných úvěrů pro domácí bankovní průmysl.

Irská vláda chce obnovit půjčování na dluhových trzích v roce 2012. Někteří ekonomové se však domnívají, že toho nebude schopna a až aktuální finanční výpomoc vyčerpá, bude si muset půjčit peníze z nového evropského záchranného fondu, který má začít fungovat v roce 2013. Navíc se vynořují obavy, že podmínkou k půjčení si peněz z nového fondu bude restrukturalizace dosavadního dluhu.

Uzavřené páteční jednání finančních představitelů zemí eurozóny nepřineslo žádné rozhodnutí o tom, jak dále postupovat v řecké dluhové krizi. Roste však názor, že je potřeba vytvořit nový plán. Oficiální zdroje a analytici říkají, že nový plán by mohl zahrnovat zmírnění rozpočtového cíle a podmínek záchranného úvěru a mírnou restrukturalizaci dluhu ve vlastnictví soukromých investorů. Řecko celkem získalo od EU a MMF 110 miliard eur.