Průmysl i stavebnictví v březnu zpomalily růst

Praha - V průběhu března zpomalila průmyslová výroba svůj růst meziročně na 9,5 procenta, a to po únorovém růstu o 13 procent. Meziměsíčně byla produkce po očištění od sezonních vlivů nižší o 0,9 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 9,7 procenta. Také tuzemská stavební výroba v březnu zpomalila meziroční růst na 4,6 procenta z únorových 5,6 procenta. Počet dokončených bytů se propadl zhruba o třetinu, množství zahájených bytů naopak mírně vzrostlo. Údaje dnes oznámil Český statistický úřad.

Podle statistiků přispěla k meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, meziročně se zvýšila o 21,5 procenta. Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků vzrostla o 17,1 procenta a výroba strojů a zařízení byla vyšší o 16,4 procenta.

Naopak nejvíce průmyslová produkce klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, a to o pět procent. Výroba potravinářských výrobků klesla o 4,5 procenta a výroba koksu a rafinovaných ropných produktů byla v březnu meziročně nižší o 15,8 procenta.

Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank:

„Český průmysl je silně navázán na průmysl v Německu, přitom v samotném Německu v březnu ještě průmysl rostl stejně jako v předchozích měsících přes deset procent, ale výrazně tam poklesly nové průmyslové zakázky.“

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 10,7 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků stouply v běžných cenách o 19,5 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách meziročně vzrostly o tři procenta.

České stavebnictví v březnu zpomalilo růst na 4,6 procenta

Česká stavební výroba v březnu zpomalila růst na 4,6 procenta. Po očištění od sezonních vlivů byla stavební produkce v březnu meziměsíčně vyšší o 2,6 procenta. Vzhledem k nízké srovnávací základně výroba v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 3,1 procenta a inženýrské stavitelství vzrostlo o 8,9 procenta.

Tuzemské stavebnictví zvýšilo za celé první čtvrtletí ve stálých cenách výkon o 5,9 procenta. Produkce pozemního stavitelství vzrostla za první tři měsíce o sedm procent, inženýrské stavitelství zaznamenalo meziroční nárůst o 3,1 procenta.

V březnu začali stavaři výstavbu 2 404 bytů, což je meziroční růst o 1,5 procenta. Za číslem se podle statistiků skrývá zahájení bytů v nástavbách k rodinným domům a v domovech pro seniory. Množství bytů zahájených v bytových domech kleslo o 12,1 procenta. Počet dokončených bytů klesl o 32,5 procenta na 1 946 bytů. Výstavba v rodinných domech se propadla o 75,9 procenta.

  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2529/252900.jpg
  • Bytová zástavba zdroj: FINEP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2074/207306.jpg