Ministerstvo financí pozastavilo Sazce loterijní licenci

Praha – U nejstarší loterijní společnosti v Česku si už možná brzy nevsadíte. Ministerstvo financí dnes rozhodlo o pozastavení licence loterijní společnosti Sazka. Informaci přinesla jako první Česká televize. Mluvčí Sazky Jan Tuna informaci o pozastavení licence potvrdil. Činnost Sazky však podle jeho slov běží dál. „Sazka i nadále plně pokračuje ve své činnosti, přijímá sázky, vyplácí výhry,“ potvrzuje situaci společnosti Tuna. Pravdou ale je, že v jackpotu Sportky čeká 46,9 milionu korun a pokud Sazka verdikt přijme nebo na ministerstvu neuspěje s odvoláním, bude muset vyplácení výher alespoň na čas zastavit. Půjde nejen o Sportku, ale o všechny loterie, které provozuje. Nemohla by tak ani přijímat další sázky. Pro firmu, která se topí v dluzích, by to byla další vážná rána.

Sazka nevyplácela výhry

Ministerstvo financí v tiskové zprávě:

„Důvodem rozhodnutí je, že Sazka nevyplatila v zákonné lhůtě výhru v číselné loterii Sportka ve výši 103,4 milionu korun. Podle zpráv z kontrol Finančního úřadu pro Prahu 1 v Sazce byla zatím uhrazena pouze menší část z této výhry.“

Stát licenci Sazce pozastavil nepravomocně na 30 dnů, společnost se proti rozhodnutí může odvolat do 15 dnů od doručení. Tehdy taktéž rozhodnutí nabude právní moci. V takovém případě by Sazka musela zastavit přijímání sázek na číselné loterie. Pokud však společnost podá rozklad, bude o něm následně rozhodovat ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a teprve poté se případné rozhodnutí stává pravomocným. Pokud ovšem Sazka výhru do doby nabytí právní moci rozhodnutí doplatí, ministerstvo správní řízení zastaví. „Jedinou nedoplacenou výhru Sazka doplácí,“ podotkl však Tuna. 

Podle ředitele Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Karla Korynty je však krok ministerstva taktéž preventivním opatřením. „To, že se rozhodlo o zastavení na 30 dnů, tak je bráno i jako ochrana pro další eventuální výherce a hráče, aby nedošlo k tomu, že se nebudou výhry vyplácet,“ dodává Korynta. Sazka tedy v současnosti může dál přijímat a vyplácet sázky. Mnoho lidí však tuto možnost nevyužívá. Sázky jsou totiž na pětině toho, co v loňském roce. V provozu je ale podle Tunových slov naprostá většina terminálů. „My nezastíráme, že to celé se projevuje na počtu sázejících, na tržbách, ale není to tak dramatické,“ dodává mluvčí.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob:

„Nezbývá mi, než sázkařům doporučit, aby byli obezřetní a sledovali vývoj v Sazce.“

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka doufá, že pozastavení licence nakonec nebude mít na Sazku velké dopady. „Stále si myslím, že by bylo nejlepší plně obnovit chod firmy,“ dodal. Ve správním řízení bylo podle něj ve hře více variant, tato je jedna z nich, takže s ní musela Sazka počítat.

Situace ukáže, jaké má Hušák se Sazkou záměry

„Úplně dobrá zpráva zejména z pohledu sázejících a z pohledu důvěryhodnosti loterijní společnosti to není,“ komentuje události mluvčí společnosti KKCG, která má o Sazku zájem, Daniel Plovajko. „V praxi jako v takové by v tuto chvíli toto rozhodnutí nemělo mít jakýkoliv dopad na standardní a běžnou činnost společnosti Sazka,“ dodává však. Rozhodnutí zatím totiž není pravomocné.

Rozhodnutí navíc přichází v situaci, kdy konkurenční skupina Penta na 18. července plánuje spustit svou vlastní „sportku“, loterii Fortuna Lotto. Pozastavená licence Sazky by jí vstup na trh výrazně usnadnila. „My jsme na to upozorňovali opakovaně a několikrát, že současné vedení v čele s Alešem Hušákem dělá kroky nikoli k záchraně této loterijní společnosti, jak na jednu stranu oficiálně tvrdí, ale k její likvidaci a vytvoření prostoru pro start konkurenční loterie, se kterou pan Hušák je úzce propojen – pravidelně se stýká se zástupci skupiny Penta,“ vysvětluje Plovajko.

„Teď se to jasně ukáže, zda Sazka podá rozklad proti tomuto rozhodnutí, a tím právě dá možnost, aby odebrání nebo pozastavení loterijní činnosti a té licence nenabylo právní moci,“ dodává Plovajko. „Pozastavení licence je vyústěním několikatýdenní soustředěné činnosti představenstva firmy a generálního ředitele Aleše Hušáka, kteří s plnou podporou finanční skupiny Penta směřují k rozvratu a zničení Sazky a k vyklizení prostoru pro konkurenční Fortunu,“ reagoval mluvčí skupiny PPF, která má taktéž o Sazku zájem, Milan Tománek.

Kaderka: „Vyschla zlatá studna, která zásobovala český sport“

Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka:

„Tady vidíte, jak je možné přijít o obrovské majetky. Sazka následovala své předchůdce, ať jsou to hotely, ať jsou to střediska sportu, které ČSTV spravoval, všechno to dopadlo stejně a bohužel je to tak, když hloupí, nevzdělaní a lehce manipulovatelní lidé se dostanou na vysoké funkce.“

„V té situaci, ve které teď je, to je opravdu velmi vážný problém, protože prakticky se úplně zastaví její činnost. Ona během té krize, do které se dostala, přišla o některé další příjmy, například tržby z dobíjení mobilů, teď by přišla o to základní,“ tvrdí Zdeněk John ze serveru Aktuálně.cz. Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka se ale ničemu nediví. Na situaci upozorňuje už dlouho. „Je to samozřejmě logickým vyústěním toho, co se v Sazce děje už velmi dlouhou dobu a jak se k tomu staví majoritní akcionář Český svaz tělesné výchovy (ČSTV). Nic jiného jsme nemohli čekat a stalo se to, naplnil se ten nejhorší scénář, který vůbec mohl být,“ tvrdí.

Sazku do problémů dostala stavba O2 areny

Mluvčí Sazky Jan Tuna o dluzích společnosti:

„Ta částka sama o sobě není tak vysoká, jak se na první pohled zdá. Některé ty pohledávky tam jsou zdvojené, některé pohledávky naopak Sazka neuznává a zažalovala je u soudu. Jedná se například o společností Moranda a Siderius, které stály na počátku toho insolvenčního řízení. […] To je bezmála 850 milionů korun.“

Firma se topí už několik měsíců v problémech. Od března je v insolvenci kvůli problémům se splácením výstavby O2 areny a podle Městského soudu v Praze dluží více než dvěma tisícovkám věřitelů přes 41 miliard korun, řada přihlášených pohledávek je však sporných. Více světla by měla do účetnictví Sazky přinést detailní zpráva o jejím hospodaření, kterou má insolvenční správce Josef Cupka zveřejnit do příští středy.

  Soud způsob řešení situace firmy dosud nestanovil, zatím se předpokládá, že povolí reorganizaci. Společnost by tak nadále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník a insolvenční správce.

  • Penta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2228/222799.jpg
  • O2 arena autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2250/224925.jpg