Key Investments přišla o licenci, pražské radnice se bojí o peníze

Praha - Společnost Key Investments, která spravuje stovky milionů korun některým tuzemským radnicím, ukončila činnost. Peníze u ní mají například městské části Praha 6, 10 a 13. Podle serveru Česká pozice teď městské části pravděpodobně místo peněz obdrží nelikvidní cenné papíry společností Via Chem Group a E Side Property, která je majitelem stadionu fotbalové Slavie. Praha 10 už plánuje, že kvůli svým 219 milionům korun podá na Key Investments trestní oznámení.

Společnosti Key Investments, která se zaměřovala hlavně na poskytování investičních služeb, 28. dubna zaniklo oprávnění obchodníka s cennými papíry. Podle České národní banky je důvodem tohoto kroku změna předmětu podnikání firmy.

Otázkou nyní je, co bude s penězi pražských městských částí, které se přes Key Investments snažily zúročit své peníze. Radnice Prahy 6 firmě Key Investments svěřila 250 milionů, radnice Prahy 10 vedená Milanem Richtrem si u firmy uložila 219 milionů korun a Praha 13 řízená Davidem Vodrážkou pak Key Investments propůjčila 200 milionů korun.

Praha 10 chystá žalobu

S právními kroky proti Key Investments nehodlá čekat hlavně Praha 10. Podle informací svého tiskového mluvčího Jana Charváta podá na firmu trestní oznámení a žalobu na případně způsobené škody. „Desetidenní zpoždění, se kterým se nyní o změně podnikání firmy radnice dozvěděla, považují její zástupci za porušení povinností při správě cizího majetku,“ zdůraznil Charvát. Rada chce zároveň vypsat výběrové řízení na správu cenných papírů, které pro Prahu 10 Key Investments spravoval.

Praha 10 peníze do společnosti vložila v roce 2009. „Firma předložila nabídky nejvyššího výnosu a vyhovující reference,“ odůvodnil investici Charvát.

Kvůli Key Investments se dnes mimořádně sešla také rada Prahy 6. Podle mluvčího Prahy 6 Martina Šalka dostala městská část oznámení o změně podnikání firmy koncem minulého týdne. „Tento dopis se rovná výpovědi z dohody, respektive ze smlouvy,“ poznamenal mluvčí. Rada městské části dnes předala dopis právníkům. Ti se mají do středy vyjádřit, zda je takový postup společnosti právně platný. Praha 6 o převod peněz společnost požádala již v únoru, finance ale dosud na svůj účet nedostala.

Radnice s Key Investments spolupracovaly i přes varování ČNB

Česká národní banka přitom radnice před Key Investments varovala už dříve.„ČNB v minulosti opakovaně upozorňovala obce a města na to, aby při investování na kapitálových trzích investovaly obezřetně,“ podotkl mluvčí ČNB Marek Petruš.Za riskantní operace na kapitálových trzích a porušování pravidel od ní firma dostala víc než dvoumilionovou pokutu.

Už v minulosti se přitom také ukázalo, že Key Investments se svěřenými penězi nehospodařila zrovna nejlépe. Stovky milionů nalila do ztrátových firem. Jednou z nich byla ústecká Via Chem Group, do jejíchž dluhopisů Key Investments investovala velkou část peněz Prahy 6. Z účetní uzávěrky za rok 2009, kterou společnost Via Chem zveřejnila letos v únoru, přitom vyplynulo, že firma má celkovou konsolidovanou ztrátu přes miliardu korun a konsolidovaný vlastní kapitál minus 880 milionů. Key Investments přesto přesně v té době nakoupila do portfolia Prahy 6 další dluhopisy Via Chemu.

ČNB
Zdroj: Euro, Novák Tomáš/ČTK