ČEZ si pohoršil, do března vydělal 17 miliard

Praha – Energetický gigant ČEZ si začátkem letošního roku pohoršil. Čistý zisk společnosti v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 1,7 procenta na 17,2 miliardy korun. Za nižším ziskem stojí nově zavedená darovací daň z emisních povolenek i nižší ceny prodané elektřiny. Tržby se naopak podařilo meziročně zvýšit o víc než pět procent na výsledných 56,8 miliardy.

Negativní dopad darovací daně z emisních povolenek byl vyčíslen na čtyři miliardy korun. Novelu příslušného zákona ještě před koncem roku schválil parlament s cílem snížit ceny pro spotřebitele. Situace na trhu se ale změnila a kvůli uzavření několika jaderných elektráren v Německu elektřina zdražuje.

Český spotřebitel se ale zvýšení cen zatím bát nemusí. Dodávky na letošní rok i na většinu roku 2012 už ČEZ prodal. „Samozřejmě pokud bude přetrvávat situace na energetickém trhu po uzavření jaderných elektráren v Německu, tak samozřejmě tlak na ceny směrem nahoru tady je,“ říká finanční ředitel ČEZu Martin Novák.

Hospodářské výsledky ČEZu (zdroj: ČT24)

ČEZ vidí příležitost v plynu

Češi s elektřinou šetří. Celková spotřeba meziročně klesla o 0,9 procenta, domácnosti dokonce spotřebovaly o šest procent méně elektřiny. Mohlo za to teplejší počasí. ČEZ se i proto čím dál víc soustředí na zahraniční trhy a nové zdroje energie. "Určitě se jedná o příležitost v obchodu s plynem, do kterého jsme se pustili minulý rok a vidíme významné přírůstky zákazníků i odběrných míst," dodal Novák.

„Nejvíce pozitivně přispívá farma větrná v Rumunsku. Projekt Fontanel, to je největší farma budovaná v přímořských městech v Evropě,“ přiblížil obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda „zelené aktivity“. Polovina výkonu rumunské větrné farmy přispěla do celkového hospodaření ČEZu 300 miliony korun. I díky tomu je další vývoj energetického gigantu pozitivní.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) meziročně poklesl o 2,6 procenta na 26,6 miliardy korun. Provozní výsledek hospodaření (EBIT) se meziročně snížil o 5,2 procenta na 20,6 miliardy korun. „Já osobně předpokládám, že výhled pro rok 2011 bude překonán. Předpokládáme, že EBITDA by se měla pohybovat někde nad úrovní 86 miliard a čistý zisk by měl překonat 41,5 miliardy korun,“ vyčíslil analytik Fio banky Josef Novotný.

ČEZ je největší česká energetická firma, jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí 66 procent akcií. Společnost zaměstnává kolem 20 tisíc lidí, dalších asi 13 tisíc zaměstnanců má v zahraničí. Za rok 2010 firmě ČEZ meziročně klesl zisk o devět procent na 47,2 miliardy korun.