Sazka dluží přes 40 miliard, funguje ale prý normálně

Praha - Sazka se s největší pravděpodobností odvolá proti dočasnému pozastavení loterijní licence. ČT24 to dnes řekl mluvčí loterijní společnosti Jan Tuna. Sazka podle něj dál funguje, přijímá sázky i vyplácí výhry. Nedoplacen zatím zůstává jen rekordní - 103milionový – jackpot. Sazka však intenzivně pracuje na tom, aby ho výherci doplatila. Městský soud v Praze dnes rovněž sečetl veškeré pohledávky za Sazkou přihlášené v insolvenčním řízení. Celková suma přesáhla 41 miliard korun. Řada pohledávek je ovšem sporná.

Ministerstvo financí v pondělí pozastavilo Sazce na 30 dnů licenci na provozování číselných loterií. Důvodem byl právě 103milionový jackpot, který Sazka včas nevyplatila. Rozhodnutí ministerstva je ovšem zatím nepravomocné a Sazka se proti němu může odvolat do 15 dnů od doručení.

„Sazka to s největší pravděpodobností udělá,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 Tuna. Zároveň zdůraznil, že Sazka plně funguje a veškeré výhry vyplácí. Tu jedinou – rekordní, kterou včas nevyplatila, pravidelně splácí. „Sazka každý týden doplácí poměrně velmi vysokou částku a už se blíží tomu, že bude z toho velmi vysokého jackpotu doplacena polovina,“ upozornil Tuna.

Rozhovor s Janem Tunou a Zuzanou Kubátovou (zdroj: ČT24)

Věřitelé se bojí, že se Sazka neodvolá

Zástupci společnosti KKCG, která je jedním z největších věřitelů Sazky, přitom v pondělí vyjádřili obavy, že pokud by Sazka ve lhůtě nepodala rozklad, rozhodnutí ministerstvo financí by nabylo právní moci. „Je to jasný důkaz toho, že Hušák nedělá nic pro záchranu Sazky, jak tvrdí svým akcionářům. Naopak ji zcela systematicky poškozuje a likviduje. Podle našich informací měl Hušák nejen souhlas insolvenčního správce, ale i peníze na účtech, aby výhry po splatnosti byly vyplaceny v plné výši,“ uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

I podle PPF, dalšího z největších věřitelů, je pozastavení licence vyústěním několikatýdenní soustředěné činnosti představenstva firmy a generálního ředitele Aleše Hušáka, kteří s plnou podporou finanční skupiny Penta směřují k rozvratu a zničení Sazky a k vyklizení prostoru pro konkurenční Fortunu. Ta patří investiční skupině Penta a již dříve oznámila, že 18. července spustí svou vlastní číselnou loterii.

Vedení Sazky: Děláme vše proto, abychom firmu zachránili

Obvinění KKCG a PPF odmítl v dnešním prohlášení i šéf Sazky Hušák. „Ani já, ani nikdo z vedení společnosti nečiní a nikdy nečinil žádné kroky, kterými bychom připravovali pole pro jakoukoliv konkurenci,“ uvedl Hušák.

Jan Tuna, mluvčí Sazky:

„Sazka si dovoluje připomenout, že již před několika týdny měla připravené k podepsání smlouvy, které by přinesly do společnosti veškeré potřebné peníze. V tuto chvíli by nebylo žádné insolvenční řízení, nebyla by insolvence a ani by nebyl důvod k tomu, aby bylo nějaké rozhodnutí ministerstva financí o dočasném pozastavení činnosti.“

Sazka pod taktovkou Aleše Hušáka prosazovala uzavření smluv s firmou Gladiolus, která by jí poskytla potřebný úvěr. Gladiolus spoluvlastní společnosti Penta a E-Invest Martina Ulčáka. Prozatímní věřitelský výbor, ve kterém má své zástupce mimo jiné KKCG, ovšem uzavření úvěrové smlouvy odmítl, protože by to podle něj bylo v rozporu s pravidly insolvenčního řízení.

Výhrady ke smlouvě s Gladiolem měl i druhý muž Sazky

Smlouva s Gladiolem se nezamlouvala ani místopředsedovi představenstva Sazky Romanu Ječmínkovi. Ten se koncem března pozastavil nad tím, že smlouva dostupná v insolvenčním rejstříku se v mnohém liší od té, kterou mělo k dispozici představenstvo Sazky. Oba návrhy se měly rozcházet zejména v tom, že podle původní smlouvy „se mělo hýbat s majetkem Sazky“, což ovšem bylo podle Ječmínka pro firmu extrémně nevýhodné.

Původní návrh smlouvy počítal s tím, že Sazka navýší základní jmění. S tím, a tedy i se smlouvou, by muselo souhlasit minimálně pět akcionářů. Kdyby představenstvo smlouvu podepsalo a podpora se nenašla, přišla by Sazka o další miliony.

Věřitelé Sazky přihlásili pohledávky za víc než 41 miliard

Městský soud v Praze dnes rovněž spočetl celkovou sumu přihlášených pohledávek za loterijní společností. Eviduje 2 075 věřitelů s pohledávkami za necelých 41,1 miliardy korun. Oprávněnost pohledávek nyní posoudí insolvenční správce Josef Cupka. Řada přihlášených pohledávek je však sporných. O jejich platnosti zřejmě rozhodnou soudy.

Sazka je od 29. března v úpadku. Do finančních problémů se dostala přesto, že solidně vydělává. V roce 2010 podle předběžných výsledků realizovala čistý zisk ve výši 1,4 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o 12 procent. Vaz Sazce zlomily především vysoké splátky za výstavbu vysočanské O2 areny.

Sazka nyní nesmí nakládat s majetkem bez souhlasu insolvenčního správce. S tímto rozhodnutím nicméně nesouhlasí a opakovaně se proti němu snaží odvolat. Na konci dubna jí vyhověl vrchní soud. Městský soud v Praze ale následně na počátku května omezení znovu zavedl. Dnes se proto loterijní firma odvolala znovu. V odvolání zpochybnila objektivitu soudce. Sazka se snaží soudy přesvědčit také o podjatosti insolvenčního správce.