Bělorusko uvolnilo kurz ve směnárnách, fronty před nimi nezmizely

Minsk/Moskva – Devalvace běloruského rublu už se dotkla i kurzu v bankovních a pouličních směnárnách. Bělorusko totiž dnes rozšířilo devalvaci i na tyto transakce. Hodnota rublu k dolaru ihned ve směnárnách ztratila 30 procent. Rusko mezitím vybídlo Minsk, aby nespoléhal na jeho pomoc a vzhledem ke své měnové a platební krizi se snažil získat finance jinde.

Lidé dál čekají před bankami na výměnu rublů za tvrdou měnu

Odpovědí bank na uvolnění kurzu v transakcích s obyvateli bylo snížení kurzu rublu zhruba o třetinu. Dlouhé fronty však před finančními institucemi nezmizely ani po tomto kroku. Lidé stále nejsou ochotni prodávat nedávno zakoupené valuty a centrální banka do bankovních směnáren nic nedodává. Běloruští vývozci mají nadále povinnost prodávat 30 procent svých devizových příjmů centrální bance za oficiální, nyní již vysoce nadhodnocený kurz. Centrální banka pak může tyto peníze prodat vybraným bankám a podnikům, rovněž za uměle výhodný kurz.

Běloruská měna měla problémy již minulý měsíc, kdy oslabila o více než třetinu poté, co běloruská centrální banka udělala první krok k devalvaci a zrušila omezení pro pohyb kurzu domácí měny na mezibankovním trhu. Minsk se donedávna devalvaci bránil, prudký růst deficitu na běžném účtu a hromadné skupování deviz občany mu však nakonec nedaly jinou možnost.

Bělorusové doufají, že je zachrání Moskva

Země je navíc v hluboké hospodářské krizi a spoléhá na to, že mu z ní pomůže sousední Rusko. Ruský ministr financí Alexej Kudrin dnes ale uvedl, že sama Moskva Minsku úvěr neposkytne, a k dispozici tak bude jen jedna miliarda dolarů (asi 17 miliard korun) od Euroasijského ekonomického společenství (EES), které seskupuje několik bývalých zemí Sovětského svazu. Bělorusko však požádalo Moskvu o miliardu dolarů, po společenství chtělo dalších 1,7 miliardy.

Moskva ale Bělorusko stále více kritizuje. Do letošní krize se Bělorusko dostalo hlavně kvůli extravagantním státním výdajům současného prezidenta Alexandra Lukašenka před prosincovými prezidentskými volbami. Ruští činitelé vyzvali Bělorusko, aby zpružnilo kurz měny a privatizovalo část z rozsáhlého státního majetku. Podle Kudrina by jen letos mohlo Bělorusko získat na privatizaci dvě miliardy dolarů.

Alexandr Lukašenko
Zdroj: www.isifa.cz/ISIFA/EPA