Hodnota projektů PPP od roku 2009 vzrostla na pětinásobek

Praha – Projekty partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP – Public Private Partnership) nabývají na oblibě. Jejich hodnota, kterou obcím a městům schválilo či schvaluje ministerstvo financí, činí téměř 50 miliard korun. Ještě v roce 2009 to přitom byla jen pětina. Počet projektů, které již fungují nebo se chystají v brzké době, dosahuje čtyřicítky. Formou PPP často řeší radnice vodárenské služby nebo parkování. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny.

Zatím největší PPP projekt stál 230 milionů

Zatím největší ryze „stavební“ uskutečněný projekt PPP je parkovací dům Rychtářka, který pro město Plzeň postavila za 230 milionů korun developerská firma Hermosa Parking Plzeň. Dům navíc vznikl na zelené louce. Mezi jiné projekty, které už jako PPP fungují, patří například projekt správy, údržby a obnovy veřejného osvětlení v Praze, rekonstrukce, správa a údržba víceúčelového sportovního areálu v Tachově nebo výstavba parkovacího domu Katschnerka v Hradci Králové.

V celkové hodnotě projektů zabírají významný objem i služby, především ty vodárenské. Největším projektem, který byl loni přihlášen na ministerstvo, je výběr nájemce vodovodů a kanalizací od Severočeské vodárenské společnosti v hodnotě přes 30 miliard korun.

Jak projekty fungují? 

Šéf společnosti PPP Centrum ČR Jan Škurek:

„Radnice a jimi vlastněné firmy to berou stále víc jako příležitost, jak dlouhodobě dělat věci, které by samy jinak uskutečnit nedokázaly.“

U tohoto typu projektů přebírá dodavatel odpovědnost za financování, výstavbu i provoz. Měly by se tím snížit výdaje ze státního rozpočtu. Na rozdíl od samospráv se stát k zapojení privátních firem dosud neodhodlal. Uvažuje se o využití PPP projektů například při rekonstrukci dálnice D1 nebo výstavbě úseků D3 k rakouským hranicím či modernizaci Ústřední vojenské nemocnice.