MMF: Evropské banky se musí posílit, byly by zdrojem nákazy

Frankfurt nad Mohanem – V dnešním hospodářském výhledu pro Evropu Mezinárodní měnový fond předpovídá, že se v příštím roce bude evropský ekonomický růst zrychlovat jen nepatrně. Rizikem jsou stále dluhové krize na okrajích eurozóny, vysoké rozpočtové deficity a inflační tlaky. Fond také bankám doporučuje, aby posílily své finance tak, aby je neohrozila krize v Řecku.

Letos ekonomika eurozóny i celé unie zůstane na úrovni loňského tempa 1,7 procenta. Příští rok potom v zemích eura nepatrně zrychlí na 1,8 procenta a v celé evropské sedmadvacítce na 2,1 procenta. O poznání lépe jsou na tom mladé tržní ekonomiky na východě kontinentu. Jako celek porostou letos i příští rok o 4,3 procenta. Celá Evropa si příští rok polepší o dvě desetiny procentního bodu s 2,6procentním tempem.

Nejvíce poroste Rumunsko, Slovensko a Česko 

Mezinárodní měnový fond:

„Finanční propojení mezi zeměmi s problémy se státními dluhy a zbytkem Evropy by mohlo tento výhled ohrozit.“

Fond věří, že české hospodářství poroste o 1,7 procenta, a pro příští rok odhaduje výrazné zrychlení na 2,9 procenta. Nejsilnější růst z Evropské unie pak Česká republika zaznamená v roce 2012 po Rumunsku a Slovensku, kde se čeká zvýšení hrubého domácího produktu o 4,2 procenta po letošních 3,8 procenta. Zrychlení růstu však závisí na tom, zda dluhové krize nenaruší ekonomiku celého regionu. Hlavním kanálem této nákazy by byly banky, které vlastní dluhopisy zadlužených zemí, „rána důvěře by se mohla rychle rozšířit po celé Evropě.“

Po letošním růstu inflaci čeká v příštím roce opět snížení, a to i přes inflační tlaky v důsledku silného růstu cen komodit. V EU očekává fond snížení inflace příští rok na 1,9 procenta z letošních 2,7 procenta a v celé Evropě na tři procenta z průměrných 3,8 procenta odhadovaných pro tento rok.