Benzin na českých dálnicích až s desetiprocentní přirážkou

Praha - Průměrně s osmiprocentní přirážkou, tedy v přepočtu zhruba se třemi korunami navíc za litr benzinu, musejí počítat řidiči při nákupu pohonných hmot na evropských dálnicích. Vyplynulo to z výzkumu německého autoklubu ADAC, který po celé Evropě srovnával ceny na dálnicích s nabídkou na nejbližších pumpách mimo dálnici. Česko se v tomto testu umístilo na jednom z nejhorších míst – řidiči si za benzin na dálnicích připlatí zhruba desetinu.

„Průzkum provedli inspektoři v jedenácti zemích Evropy. Motivace byla jasná: dát řidičům před dovolenými jasnou zprávu o tom, kde se jim vyplatí z dálnice dojet pro levnější benzin a kde naopak taková varianta není ve hře,“ vysvětlil mluvčí ÚAMK Igor Sirota. „Kritériem srovnání byla cena benzinu a nafty. Srovnali jsme její úroveň na pumpě, která byla na nejbližším sjezdu z dálnice s úrovní na dálnici,“ dodal.

Celkový evropský průměr zdražení pohonných hmot na dálnicích je podle inspektorů osm procent. „V případě dálnic, kde je vysoká poptávka, se toho čerpací stanice tradičně snaží využívat. Dá se říct, že lokalita se projevuje v jejich vyšších maržích,“ potvrdil analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. 

Igor Sirota, mluvčí ÚAMK

„Pokud budeme brát v úvahu průměrné zdražení pohonných hmot na dálnicích, tak při přepočtu na plnou šedesátilitrovou nádrž se nám takový nákup prodraží zhruba o 250 až 300 korun. Na druhou stranu je ale třeba zvážit i to, že tankování přímo na dálnicích znamená při dlouhých cestách samozřejmě časovou úsporu oproti sjíždění z dálnice.“

Nejhůř v testu dopadly Francie, Španělsko, Belgie a Švýcarsko – tam některé čerpací stanice předražily benzin až o dvanáct procent. Naopak překvapivě skončil test v Nizozemsku, kde mohou řidiči pořídit na dálnicích naftu nebo benzin v průměru o dvě procenta levněji než na jiných místech.

Česko patří k zemím, kde si benzinky na dálnicích přirážejí nejvíce. Výsledky testu se potvrdily i při natáčení České televize. Například poblíž šestého kilometru dálnice D1 bylo možné ve čtvrtek natankovat na prvním sjezdu Natural 95 za 34,30 koruny; o několik stovek metrů vedle, na čerpací stanici přímo na dálnici, už se cena za stejný typ pohonné hmoty vyšplhala na 36,90 koruny.

„Zajímavé je například porovnání s Německem. Tam bychom očekávali, že kvůli relativně malé konkurenci a ne úplně husté síti čerpacích stanic na dálnicích budou ceny na těchto místech výrazně vyšší. Ale není to pravda – dálniční pumpy jsou dražší jen zhruba o dvě procenta. Oproti tomu u nás je konkurence vysoká a přesto všichni na dálnicích výrazně zdražují,“ uvedl mluvčí Ústředního automotoklubu.

Podle Václava Louly z České asociace petrolejářského průmyslu tkví rozdíl v cenách benzinu mezi dálnicemi a městy především ve vyšších provozních nákladech dálničních benzinek. „Dálniční čerpací stanice v České republice jsou poměrně moderní a jejich výstavba je náročnější než u městských čerpacích stanic. Je to náročné z hlediska energií, z hlediska provozní obslužnosti i z hlediska skladby pohonných hmot, které tam musíme prodávat,“ vysvětlil.

Čeští řidiči utáhli svým autům opasky

Ve srovnání s prvními třemi měsíci loňského roku se na čerpacích stanicích prodalo letos ve stejném čtvrtletí o 31 milionů litrů benzinu míň. Průměrný řidič najel měsíčně asi o 60 kilometrů míň než loni za stejnou dobu. Nejmenší zájem o benzin je v severních Čechách a na severní Moravě, tedy tam, kde je vysoká nezaměstnanost. Místní to navíc nemají daleko do Polska, kde benzin stojí až o tři koruny míň.

Kontroloři se při testech zaměřili taky na to, jak pumpy seznamují zákazníky s cenami. Hned polovina je podle nich značená špatně, případně vůbec - například ve Slovinsku podle testu poznal řidič cenu pohonných hmot teprve ve chvíli, kdy sundal pistoli čerpací hadice ze stojanu.

Na čerpací stanici
Zdroj: ČT24