České počítačové pirátství firmy připravilo o 3,7 miliardy

Praha – Češi nekradou software. Softwarové pirátství je totiž v Česku již třetím rokem na ústupu. Meziročně míra pirátství loni klesla o další procentní bod na 36 procent. I tak přišli kvůli pirátství tuzemští výrobci o tržby v hodnotě 3,7 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Business Software Aliance (BSA) s odkazem na průzkum IDC. Na Slovensku klesla míra pirátství rovněž o procentní bod na 42 procent. Průměrná míra pirátství v Evropské unii činí 35 procent a po celém světě 42 procent.

Češi vědí, jak se pirátství vyhnout

Mluvčí BSA Jan Hlaváč:

„Česko snižuje míru pirátství již třetím rokem. Je jedinou zemí ve střední Evropě, která je tak úspěšná. Navzdory tomu se hodnota pirátského softwaru meziročně zvýšila o téměř 400 milionů korun.“

Komentář Jana Hlaváče (zdroj: ČT24)

Počet softwarových pirátů Česko řadí mezi 20 zemí s nejnižší mírou softwarového pirátství. Na pomyslném žebříčku obsadilo 12. příčku. Důvodem snižování míry pirátství je podle IDC práce policie a osvětové kampaně, které se především zaměřují na firmy, kde softwarové pirátství dlouhodobě výrazně klesá, tedy o více než tři procentní body ročně, tvrdí Hlaváč. Naopak u domácností dlouhodobě míra pirátství roste. Je to dáno lepší dostupností počítačů a jejich větším počtem připadajícím na jednu domácnost. Míra pirátství by se podle odborníka mohla snížit například pomocí zlepšení distribučního systému.

Češi si jsou podle průzkumu agentury Ipsos Public Affairs většinou vědomi, jakým způsobem by si měli software pořizovat, aby se vyhnuli pirátství. Některé velmi rizikové distribuční kanály však Češi považují za legitimní. Zatímco nákup softwaru na tržnici považuje za bezpečný pouze 19 procent respondentů, stahování softwaru z výměnných sítí je v pořádku podle 45 procent dotázaných a nákup na on-line aukcích dokonce 69 procent. „Výměnné sítě a aukce přetékají pirátským softwarem, který je navíc často zavirovaný či obsahuje škodlivé kódy, které ohrozí soukromí uživatelů. Výsledky výzkumu jen potvrzují, že je třeba se dále věnovat vzdělávání uživatelů,“ dodává Hlaváč.

Češi software instalují na více počítačů

Nejčastěji Češi šíří pirátský software zakoupením pouze jedné softwarové licence. Pak ale program nainstalují na více počítačů. Nejčastěji české domácnosti kradou kancelářský balík Office a hry nebo antivirové programy. Firmy potom kradou aplikace na kreslení, úpravu fotografií a konstrukční software. Přesto se za posledních šestnáct let v Česku podařilo snížit míru pirátství o 30 procentních bodů.

Jak koupit legální software?

„Stačí používat selský rozum a nepořizovat si software tam, kde se s největší pravděpodobností bude vyskytovat pirátská kopie, to znamená na různých aukčních serverech. Tedy nekupovat ho z druhé ruky, nekupovat ho na ulici, to znamená na různých tržištích, ale kupovat ho pouze z legitimních zdrojů, u ověřených internetových obchodů nebo v kamenných obchodech,“ tvrdí Jan Hlaváč.

V Evropské unii se míra pirátství drží již čtvrtým rokem na 35 procentech. Nejhůře je na tom Bulharsko s 65 procenty, Rumunsko a Řecko, které jsou na tom velmi podobně. Naopak nejnižší mírou pirátství se může pochlubit Lucembursko s pětinovým podílem a Rakousko s podílem čtvrtinovým.

  • Windows XP autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1800/179903.jpg
  • Česká republika a Evropská unie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1748/174702.jpg