Rozhodnuto: Sazka se odvolá proti pozastavení licence

Praha - Vedení Sazky dnes rozhodlo, že se odvolá proti dočasnému pozastavení loterijní licence. Tu se jí v pondělí rozhodlo pozastavit ministerstvo financí kvůli tomu, že Sazka včas nevyplatila rekordní výhru ve Sportce přesahující 103 milionů korun. Loterijní společnost nicméně tvrdí, že výhru pravidelně splácí. I vyplácení dalších výher prý běží bez problémů.

„Sazka každý týden doplácí poměrně velmi vysokou částku a už se blíží tomu, že bude z toho velmi vysokého jackpotu doplacena polovina,“ upozornil mluvčí Sazky Jan Tuna. Sázející podle něj nemusí mít o své peníze obavy. Pokud by se Sazce podařilo výhru doplatit do doby, než nabude rozhodnutí ministerstva právní moci, správní řízení by se zastavilo.

Dočasné zastavení provozování vydalo ministerstvo financí na dobu 30 kalendářních dnů a znamená, že dnem nabytí právní moci, tedy 15 dní od doručení rozhodnutí, je Sazka povinna zastavit přijímání sázek na číselné loterie. V patnáctidenní lhůtě se Sazka může proti rozhodnutí odvolat. O odvolání, které firma plánuje, bude následně rozhodovat ministr financí a teprve poté se případné rozhodnutí stává pravomocným.

Komentář Zuzany Kubátové (zdroj: ČT24)

Podle věřitelů Sazky nahrává současná neutěšená situace konkurentům pochroumané loterijní jedničky. Například sázková kancelář Fortuna, která patří investiční skupině Penta, již oznámila, že 18. července spustí svou vlastní číselnou loterii. V září chce potom na toto pole vstoupit také Synot Tip.

Sazka je v úpadku od konce března. Do finančních problémů ji dostaly vysoké splátky za výstavbu vysočanské O2 areny. Městský soud v Praze zaevidoval 2 075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy korun. Insolvenční správce Josef Cupka následně popřel pohledávky za loterijní společností Sazka ve výši 17,154 miliardy korun a jako nesporné uznal pohledávky za zhruba 15 miliard Kč. Zbylé pohledávky za 9,273 miliardy zůstávají zatím nedořešené.

Pohledávka Zeleného ostrova je nejspíš neoprávněná

Otazník visí také nad pohledávkou sdružení Zelený ostrov, které ovládá majitele O2 areny - společnost Bestsport. Podle opatrovníka sdružení Zdeňka Ertla je tato pohledávka neoprávněná. Insolvenční správce Josef Cupka vyzval již dříve sdružení k doplnění informací k pohledávce. Následně by měl o její oprávněnosti rozhodnout.

„Pohledávka nebyla podána oprávněnou osobou. Je sporná a přinášela by pro sdružení příliš vysoká rizika,“ upozornil Ertl. Pochybnosti o pohledávce mají také vlastníci sdružení - sportovní svazy, které jsou zároveň i akcionáři Sazky. „Členové Občanského sdružení Zelený ostrov vnímají neplatné podání pohledávky jako přímé ohrožení majetku sportovních sdružení. Protiprávní pohledávka může ve svém důsledku zadlužit sportovce na mnoho let dopředu,“ uvedl mluvčí Českého olympijského výbor Alexandr Kliment.

Spornou pohledávku podepsali šéf ČSTV Pavel Kořan, prezident Asociace tělovýchovných jednot Jaroslav Němec a šéf výkonného výboru OSZO Jan Boháč. Ten však byl již předtím ze svého postu odvolán. Kolem jeho odvolání nyní panují spory.

Mezi Sazkou, Zeleným ostrovem a Bestsportem existují složité vazby. Všechny tři firmy jsou mezi sebou navzájem propojeny spletí smluv a evidují navzájem různé závazky a pohledávky. Propojeny jsou také personálně.

Předseda ČSTV Pavel Kořan na valné hromadě svazu
Zdroj: ČT24