V pašování zvířat jsou Češi velkými hráči

Praha – V mezinárodním nelegálním obchodu se zvířaty se točí miliony dolarů. Podle odhadů tak svým rozsahem a penězi plně konkuruje pašování zbraní nebo drog. Velmi agilně si v něm podle policejních statistik vedou Češi, zejména pokud jde o nelegální obchod se vzácnými ptáky nebo plazy, proto jsou ve světě považováni za pašeráckou extratřídu.

Zisky z prodeje nelegálně dovezených zvířat a výrobků z ohrožených druhů lákají stále více pašeráků. K mání je například papoušek Ara Learův v hodnotě 4 miliony korun, vycvičený sokol zhruba za stejnou cenu, kabelka z varana nebo medvědí žluč za další desítky tisíc. „Každý týden máme odhalenou nelegální přepravu ať už korálů, živých exemplářů nebo exemplářů, které jsou vycpány,“ uvedl mluvčí celního ředitelství Jiří Barták.

V loňském roce celníci odhalili 55 pašeráků, kteří měli u sebe i desítky zvířat. Jen za první čtyři měsíce letošního roku pak bylo odhaleno dalších 22 hříšníků. Stále častějším cílem Čechů je i Slovensko, zejména kvůli vzácným dravcům. Policie také odhalila případ, kdy se pašeráci pokoušeli dostat přes hranice živého medvěda.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Česko je významnou křižovatkou světového obchodu se zvířaty. Jen čtvrtina případů se však týká živých exemplářů. Pašovány jsou totiž také ozdoby ze sloních klů, peněženky z hadů nebo vycpaní tvorové.

Pašovaní dravci
Zdroj: ČT24