ŘSD ušetří samostatnými tendry na stavby mostů

Praha - Ředitelství silnic a dálnic bude šetřit, konkrétně plánuje hlavně efektivnější a úspornější stavbu mostů. Ty totiž patří k nejnákladnějším stavbám dopravní infrastruktury, které tvoří až 40 procent všech nákladů na stavbu dálnic a silnic v České republice. ŘSD navrhuje kvůli úspoře finančních prostředků vypisovat výběrová řízení na velké mostní stavby samostatně, a nikoliv jako součást tendrů na celé komunikace.

ŘSD hledá peníze na údržbu a opravu starších mostů a hodlá ušetřit právě při výstavbě nových. „V současné době máme jednu miliardu na opravu mostů. Potřebovali bychom zhruba 4,4 miliardy ročně,“ uvedl ředitel výstavby ŘSD René Poruba.

Nový způsob tendrů dá šanci menším firmám

ŘSD šetří (zdroj: ČT24)

Výstavba nových mostů by se proto měla v budoucnu soutěžit odděleně od stavby samotných dálnic. Do tendrů se díky tomu bude moct přihlásit také větší počet menších specializovaných firem i zahraniční společnosti. Podle ŘSD by to mohlo snížit konečnou cenu až o desítky procent.

Jan Hesoun, člen pracovní skupiny ŘSD

„Hlavním cílem je zjistit, jaká je reálná cena mostních konstrukcí nebo mostů jako takových. Protože v současné době jsou mosty zabaleny v celkové dodávce. V zásadě tak nikdo neví, za kolik je velcí dodavatelé nakupují od svých subdodavatelů.“

„Určitě existuje spousta menších stavebních firem, které se na mostní práce specializují, dokáží je, umí to udělat. Mají reputaci ze staveb, které dělají pro kraje nebo pro obce,“ prohlásil předseda Sdružení pro výstavbu silnic Praha Petr Čížek. U menších mostů by zase měl vzniknout katalog, ze kterého by se pak vybral potřebný most a ŘSD by jasně vědělo, kolik stojí a že není předražený.

„Zprůhlední se zadávání těchto zakázek a umožní opět účast řadě dalších menších firem, specialistů na mosty,“ dodává člen pracovní skupiny ŘSD Jan Hesoun. ŘSD začne s výstavbou podle nových pravidel u mostů, které bude připravovat v příštím roce. První úspory by se tak mohly již v této době projevit na opravě starých mostů.