NWR je v zisku, ale ne dost

Praha - Těžební společnost NWR se v prvním čtvrtletí dostala z loňské více než 14milionové ztráty do zisku tři miliony eur. Výsledek nicméně zaostal daleko za odhady analytiků. Ty se pohybovaly od necelých osmi milionů eur do 21 milionů eur. Ziskovost podle vyjádření společnosti narušila nižší produkce dražšího koksovatelného uhlí.

Analytici čekali příznivější výsledek s ohledem na nárůst prodejních cen uhlí a koksu. Někteří však upozorňovali, že růst cen uhlí se v plné míře projeví v hospodaření NWR až od druhého čtvrtletí, protože v prvních měsících byly s těžbou koksovatelného uhlí potíže.

Vedení NWR nicméně zklamání analytiků nesdílí. „My jsme rozhodně spokojeni s našimi výsledky za první kvartál. Celé se to odehrávalo na pozadí velice silného trhu s uhlím a koksem, který souvisí s poměrně vysokou mírou využití kapacit v ocelářském průmyslu v Evropě,“ řekl ve Studiu Burza ČT24 finanční ředitel NWR Marek Jelínek. 

Rozhovor s Markem Jelínkem (zdroj: ČT24)

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů. Za celý loňský rok firma realizovala zisk ve výši 233 milionů eur.