Sdílená daň ukrojí z obecních rozpočtů miliony

Praha - Kvůli vládním škrtům přijdou letos obce o desítky milionů korun na výkon státní správy. Z vlastní kasy totiž musí dotovat služby, které si stát u místní samosprávy sám objednal. Podle ministerstva jim měl propad příjmů kompenzovat vyšší podíl ze sdílených daní. V některých obcích ale došlo ke komickým situacím, například když do Němčovic na Rokycansku přišlo od státu na účet 64 haléřů.

Němčovicím přišlo 64 haléřů jako příspěvek od státu na tzv. sdílenou daň. Tamní účetní se nestačila divit. „Myslím, že tyto částky, co chodí na účet, by mohly být limitované. Platí se za vklad a my platíme bankám za položku,“ uvedla účetní němčovického obecního úřadu Jiřina Vašková.

Podle starosty Karla Ferschmanna obec tuto částku vůbec řešit nebude, protože je letos obecný problém s výběrem daní. Vyšší daňové inkaso mělo přitom obcím kompenzovat propad příspěvků na výkon státní správy. Především obce s rozšířenou působností, tzv. trojkové, přišly kvůli vládním škrtům o miliony.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Některé obce přišly o desítky milionů

„V našem případě se jednalo o propad přibližně 24 milionů korun. Přikročili jsme k plošnému snížení mezd,“ přiblížil ekonom Blovic Michal Hodek. „Myslím, že je to velmi nespravedlivé. Když si tuto službu stát objednal, měl by si ji taky zaplatit,“ dodal starosta města Jan Poduška.

Omezit služby státní správy starostové nemůžou. Vyšších sdílených daní se hned tak nedočkají a navíc argumenty, že jim právě vyšší daňové inkaso propad příspěvků vykompenzuje, jsou podle nich nesmyslné. Problém je však v nepoměru mezi počtem obyvatel obce a jejího správního obvodu. Celkem měly letos obce dostat na výkon státní správy o dvě miliardy méně.

Němčovice
Zdroj: ČT24