Telefony s Androidem prozradily na své majitele až příliš

New York - Drtivá většina telefonů s operačním systémem Android byla ohrožena. Případní útočníci totiž mohli získat přístup ke kalendáři, kontaktům a webovým albům neopatrných uživatelů. Google bezpečnostní díru chytrých telefonů s Androidem přiznal a připravil i záplatu, která se do telefonů stáhne automaticky.

Uživatelé mobilů s Androidem dosud dávali svá hesla všanc pokaždé, když se připojovali na internet v kavárnách nebo na veřejných místech s nezabezpečenou sítí. Zejména pak data z kalendáře, kontakty nebo i soukromá fotogalerie. „Otevřené WiFi sítě jsou velmi populární, ale i nebezpečné. Chytré telefony pracují s daty na webu neustále, tak se jejich majitelé mohou nevědomky vystavit takové hrozbě,“ přiblížila editorka firmy CNET Flora Craham.

Chytré telefony a data v nich uložená jsou čím dál tím lákavějším cílem pro piráty. Na své majitele totiž potají prozrazují víc věcí, než by sami chtěli. Problémy s bezpečností měl třeba i Apple. V iPhonech a iPadech zůstávala data o pohybu jejich uživatelů, navíc až jeden rok zpátky.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Boj s větrnými mlýny

Bojovat proti možnému zcizení dat z chytrých telefonů lze velmi těžko. Práce s daty a připojení na internet jsou totiž jejich největšími výhodami. „Asi se nezbavíme všeho, takže můžeme jen omezovat množství dat, které o nás mobily prozrazují,“ říká redaktor portálu Mobil.cz Luděk Vokáč.

Navíc množství zakoupených chytrých telefonů přibývá. Jen od začátku roku se jich prodalo po celém světě přes sto milionů a už pomalu přebírají roli malých netbooků.

iPhone 4
Zdroj: ČT24/Apple