Shell spustí na vodu giganta na zkapalněný zemní plyn

Amsterdam - Ropný gigant Royal Dutch Shell hodlá postavit obří loď na přepravu zkapalněného zemního plynu. Podle firmy půjde o největší loď svého druhu na světě. Shell do australského projektu investuje desítky miliard dolarů a poté bude získaný plyn prodávat do Asie. Nejvíc australského plynu by mělo jít do Číny a Indie.

Přepravní loď má být delší než čtyři fotbalová hřiště. Plně naložená pak bude vážit 600 tisíc tun, tedy zhruba šestkrát víc než největší letadlová loď na světě. Zemní plyn, který je zkapalňován až po vytěžení, se běžně přepravuje pomocí tankerů.

Malcolm Brinded, výkonný ředitel společnosti Shell Upstream International

„Dámy a pánové, to, co jste právě viděli, není loď z Hvězdných válech z daleké galaxie. Jde o nový australský projekt Shellu, který právě startuje.“

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Obří tanker by měl na svou první cestu z Austrálie do Asie vyplout v roce 2017. Do celého projektu britsko-nizozemský Shell v následujících pěti letech investuje 30 miliard dolarů. Loď by pak měla ročně přepravit téměř čtyři miliony tun zkapalněného plynu. „Tato loď úplně změní pravidla hry. Díky ní nebude nutné budovat podmořské plynovody. Dostaneme se i na těžko dostupná místa, odkud by byla těžba plynu jinak velmi drahá,“ glorifikoval loď výkonný ředitel společnosti Shell Upstream International Malcolm Brinded.

Shell těží z obav o jadernou bezpečnost

Shellu přitom nahrává poškození jaderné elektrárny v japonské Fukušimě, kterou v březnu zasáhla vlna tsunami, což po celém světě vyvolalo velkou diskusi o bezpečnosti energie z jádra. „Musíme si počkat, jak se budou vyvíjet jaderné politiky v jednotlivých zemích. V Japonsku ale poptávka po plynu určitě vzroste,“ uvedl generální ředitel Royal Dutch Shell Peter Voser.

V celé Asii by se podle Shellu měla poptávka do roku 2020 zdvojnásobit. V zemích, jako jsou Spojené státy nebo například Itálie, se dnes zkapalněný plyn používá jako alternativní palivo do aut.

  • Loď na přepravu zkapalněného zemního plynu zdroj: Shell http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2565/256469.jpg
  • Část jaderné turbíny zdroj: skoda.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1028/102792.jpg