Vláda je blízko prodeji L-159 do Iráku

Bagdád - Čtyřiadvacet bitevních letounů L-159 Alka z Aera Vodochody by mohlo brzo zamířit do Iráku. O jejich prodeji jedná česká delegace v čele s premiérem Petrem Nečasem a ministrem obrany Alexandrem Vondrou. A oba byli po včerejších schůzkách se svými protějšky hodně optimističtí – podle Vondry se teď ještě musí politici dohodnout, jak přesně bude smlouva vypadat. Návštěva českého premiéra Nečase je prvním oficiálním setkáním předsedy vlády v Bagdádu od pádu režimu Saddáma Husajna.

Po letech snažení se rýsuje šance, že se česká armáda zbaví přebytečných bitevníků L-159. Irácký premiér Málikí po schůzce se svým protějškem Nečasem řekl, že Praha a Bagdád by mohly projekt dokončit v brzké době. Nic ale není jisté, dokud nebude dohoda podepsaná, tvrdí ministr obrany Vondra. „Dokud není dojednáno všechno, není dojednáno nic,“ podotkl.

Na druhou stranu ale připouští, že Česko prodeji Alek ještě nikdy nebylo tak blízko. „Pevně věřím, že přítomnost českého ministra obrany zaručí konkrétní jednání a že nákup českých letounů brzy dotáhneme do konce,“ uvedl irácký premiér Núrí Málikí.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Jenže vyjednávání s iráckou stranou nejsou nijak jednoduchá - to potvrzuje i výrobce L-159. „Jednání tady jsou velice obtížná a je velice obtížné číst jejich závěry, to znamená, jestli jsme se přiblížili dohodě, nebo ne,“ řekl ČT24 prezident Aera Vodochody Ladislav Šimek.

Prodej bitevníků ale není jediným kontraktem, který je v Bagdádu v jednání. Mluví se i o možnosti, že se jedna z tuzemských firem bude podílet na stavbě vodní přehrady. Velkou šanci vrátit se na irácký trh má také firma Zetor. Po iráckých polích údajně stále jezdí na 50 tisíc jejích traktorů známých pod značkou Antar. „Česká republika vyjádřila svou připravenost podílet se na obnově montážní linky traktorů Antar včetně výroby některých komponent,“ doplnil Málikí.