Unie má po půl roce nouzi o průmyslové zakázky

Brusel – Eurozóna má po půl roce opět nouzi o průmyslové zakázky. Zdá se, že období, kdy se průmyslové podniky mohly těšit z nových zakázek, skončilo. Poprvé od října loňského roku totiž v březnu statistici zaznamenali jejich úbytek ve srovnání s předchozím měsícem. Index, který objem zakázek zachycuje, se meziměsíčně propadl o 1,8 procenta, v celé Evropské unii pak o 1,9 procenta. Novináře o tom informoval Eurostat.

Statistiky ke dnu stáhlo Německo

Pokles zakázek postihlo celkem 13 členských států evropské sedmadvacítky, růst naopak devět z nich včetně České republiky, kde zakázky meziměsíčně vzrostly o 1,5 procenta. Na celkovém propadu se projevil především vývoj v Německu, tedy v největší unijní ekonomice, kde objem zakázek ve třetím měsíci v roce poklesl o 3,4 procenta.

Největší propad zakázek utrpělo Dánsko, kde se index ve srovnání s předchozím měsícem sesunul o 22,3 procenta. Výrazný propad nicméně zaznamenalo i Irsko, a to o 13 procent. S osmi procenty se také do horší půlky zařadilo i Portugalsko. Jde tedy o země, které poměrně nedávno musely požádat mezinárodní společenství o finanční pomoc.

Howard Archer ze společnosti IHS Global Insight:

„Březnový propad průmyslových zakázek musíme hodnotit velmi opatrně, ale existují známky, že až dosud velmi svižný výrobní sektor by mohl mít největší boom za sebou.“

Neplechu nadělaly i zakázky lodí a železničních vozidel

Optimističtější je statistika po odečtení lodí, železničních vozidel a kosmického materiálu, protože tento sektor má tendenci ke značným výkyvům, které negativně ovlivňují celkovou statistiku. Bez tohoto sektoru by tedy meziměsíční propad v eurozóně činil 1,1 procenta, pro celou unii by to znamenalo ztrátu ve výši 1,2 procenta. Oproti loňsku zakázky v zemích platících evropskou jednotnou měnou i v evropské sedmadvacítce rostly, v eurozóně o 14,3 procenta a v celé Evropské unii o 11,3 procenta.

Jachta
Zdroj: ČT24/Watkins Superyacht