Kuba se reformuje, teď mohou lidé konečně stavět

Havana - Reformy na Kubě pokračují. Prezident Raul Castro Kubáncům nejdřív dovolil vlastnit mobily a počítače, pak začal s propouštěním státních zaměstnanců a umožnil jim podnikat nebo si pronajmout půdu. Například od tohoto týdne mohou Kubánci bez omezení nakupovat stavební materiál. Vláda doufá, že díky tomu na ostrově vyrostou nové domy a ty staré bude čím opravit.

V dubnu komunistická vláda schválila dalších 313 reforem. Díky jedné z nich mohou teď vybrané obchody prodávat stavební materiál. „Lidi už ho nebudou muset nakupovat na černém trhu. Proč by měli, když teď mohou jít do obchodu s regulovanou cenu,“ říká obyvatelka Havany Ivet Suarezová.

Půlka domů na Kubě je ve špatném stavu

Reforma stavebnictví na Kubě (zdroj: ČT24)

Orlando Navarro, elektrikář

„Zatím to není taková změna, ale prodej je alespoň organizovanější a přeci jen je teď materiál dostupnější.“

Skoro polovina domů na ostrově je podle vládní studie ve špatném stavu. Potřebný stavení materiál se dosud dal sehnat jen na příděl. Velká část státních zásob ale kvůli častým krádežím a korupci ze skladů prostě zmizela a na opravy ho zbývalo málo.

Právě nedostatek zboží v regálech místních obchodů a nepravidelné dodávky trápí taky místní začínající podnikatele. „Když nám vláda pomůže, můžeme na oplátku zase my pomoct ekonomice. Myslím, že nejlepší by bylo, kdyby vláda zajistila dobře vybavené obchody, kde by se daly věci jednoduše nakoupit na jednom místě,“ uvádí majitelka kavárny Saily Perezová.

Ještě v roce 2009 stát zaměstnával 85 Kubánců ze 100. Na to už ale nemá peníze a zhruba půl milionu lidí se tak teď bude muset živit jinak. Zdaleka ne všichni se ale do vlastního byznysu hrnou. Navzdory pokračujícím reformám totiž nemají ani drobní živnostníci, kterým se licenci k podnikání podařilo získat, zrovna ideální podmínky. Stěžují si třeba na špatnou infrastrukturu nebo všudypřítomnou byrokracii.

Vlajka Kuby
Zdroj: ČT24