Stát chce přispívat na penzijní připojištění více

Praha - Maximální výše státního příspěvku na penzijní připojištění se má zvýšit až na 2760 korun ročně. V současnosti je to 1800 korun za rok. Zvýšit se má ovšem i hranice pro jeho poskytování. Nárok na státní příspěvek budou mít nově pouze lidé, kteří si budou měsíčně ukládat minimálně 300 korun. V současnosti jej dostávají i ti, kteří si ukládají stokorunu měsíčně. Vyplývá to z návrhu zákona o doplňkovém penzijním spoření, který ministerstvo financí zveřejnilo na webových stránkách vlády.

Důvodem pro změnu je především to, že si lidé ukládají na své penzijní účty příliš malé částky, které jim důchod v budoucnu příliš nezvýší. Stát tak chce změnou státního příspěvku lidi motivovat k vyšším úložkám. „Většina klientů se dnes zastavila na 500 korunách,“ upozornil poradce ministerstva práce a sociálních věcí Tomáš Machanec.

David Marek, analytik Patria Finance

„Současné vklady v penzijních fondech jsou příliš nízké na to, aby v budoucnosti penze z penzijního připojištění hrály významnější roli. A to je chyba.“

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří si budou spořit minimálně 300 korun, by podle návrhu nově dostávali od státu měsíčně 90 korun. Nad 300korunové úspory by za měsíc obdrželi 90 korun a 20 procent ze spořené částky. Pokud si člověk bude měsíčně spořit 1000 a více korun, bude od státu měsíčně dostávat 230 korun.

Změny v systému důchodového připojištění chce ministerstvo financí provést v rámci důchodové reformy. Ta by měla dát vzniknout novému pilíři penzijního systému, do kterého by si lidé mohli od roku 2013 na individuální účty u penzijních společností odvádět tři procentní body ze sociálního pojištění. Na něj se nyní odvádí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou je to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Zachováno zůstane po transformaci i samotné penzijní připojištění, které by mělo tvořit vedle nového pilíře a současného státního průběžného důchodového systému třetí pilíř systému penzí. V jeho rámci budou současní účastníci převedeni do transformovaných fondů. Noví účastníci v jeho rámci nebudou moci vstoupit do transformovaných fondů, ale do takzvaných účastnických fondů. Ty by měly mít na rozdíl do současných fondů větší možnosti investování. Mohou tak v nich být vyšší výnosy, ale za cenu vyššího rizika ztráty úspor.

Penzijní reforma má ale své zaryté odpůrce. Opoziční ČSSD vyhrožuje, že reformu po volbách zruší, a podle středočeského hejtmana Davida Ratha peníze v soukromých fondech dokonce znárodní. Výhrady k úpravám penzijního systému mají také odbory. Minulou sobotu už proti vládním reformám včetně té důchodové demonstrovaly na pražském Václavském náměstí.

Lidé si teď v průměru dobrovolně odkládají na stáří kolem čtyřista korun. Ministerstvo financí očekává, že si po změně systému začnou ukládat o něco víc. Kolik to bude, si ale úřad netroufá odhadnout.

ŠIROKOÚHLÝ
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK