Pokud se vláda s odbory nedohodne, čeká nás stávka

Praha - Pokud se předáci odborových centrál do dvou týdnů nedohodnou s vládou na změně navrhovaných reforem, čeká nás v červnu stávka v silniční, železniční i městské dopravě. Za dopravní odbory to dnes oznámil jejich šéf Luboš Pomajbík. O dalším postupu dnes také jedná sněm Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Premiér Petr Nečas vyjádřil nad chystanými kroky odborů lítost a odmítl „hru na potřebu další diskuse“. Svou nespokojenost se zdravotnickou reformou dnes také vyjádřila Česká lékařská komora (ČLK). Její prezident Milan Kubek dokonce vyzval lékaře ke společné obraně jejich zájmů.

O termínu a rozsahu stávky se zatím jedná. Její přesné datum však odbory ohlásí krátce předem, aby nevznikl „prostor ke zhacení“. Akce se má dotknout dopravy na silnici, železnici i hromadné dopravy ve městech. „Centrum by bylo v Praze, další statutární města jsou v plánu,“ dodal Pomajbík. Odbory si přejí, aby akce byla „velmi citelná“ a zasáhla život v hlavním městě i v zemi.   

Vláda už s odbory jednala, další hry jsou zbytečné

Premiér Petr Nečas:

„To, že odbory, respektive odboroví bossové vyjadřují tento postoj, to mi může být pouze líto. […] S představiteli odborů jsme jednali, jednáme a nadále jednat budeme.“

Premiér se k akci vyjádřil v tom smyslu, že to nebude „něco pozitivního“. Česká republika totiž podle jeho názoru potřebuje reformu penzijního systému i zdravotnictví. Odmítl tak „hru“ na potřebu o dalších diskusích. „Důchodová reforma je diskutována už deset let. Deset let se neustále znovu a znovu diskutuje. Už musí přijít vláda, která bude mít odvahu ty konkrétní kroky opravdu udělat,“ prohlásil. V diskusi se totiž podle něj nyní neobjevuje žádný nový prvek, parametr či skutečnost. Navíc prý byly reformní kroky po jednáních upravovány. „S představiteli odborů jsme jednali, jednáme a nadále jednat budeme,“ dodal však premiér smířlivě.

Stávku však ještě lze odvrátit. Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil řekl, že odbory „nechávají vládě 14, 15 dní, aby se vyjádřila“. V nejbližších dnech by se rád setkal s premiérem a předložil mu odborářské požadavky na změnu reforem. Zavadil dodal, že ČMKOS koalici dopravních odborů v jejich chystaném protestu podporuje. Další svazy centrály chystají i případné vlastní akce. „Pokud ta jednání nebudou úspěšná, tak máme mechanismus, abychom okamžitě přistoupili k dalším a ještě radikálnějším krokům. Že to může učinit problémy v ČR, to je na straně jedné pravdou, ale na straně druhé vládní kroky a takzvané vládní reformy, zhorší situaci v ČR daleko radikálněji než projev neochoty tyto reformy snášet,“ uvedl během dnešního brífinku šéf Odborového svazu Kovo Josef Středula.

Priority, se kterými se odbory chystají za premiérem:

Zdravotní reforma: Odbory požadují stažení všech návrhů, které se reformy týkají a které by způsobily, že bude „moderní a kvalitní zdravotní péče dostupná pouze pro bohaté“.

Důchodová reforma: Zde odbory nesouhlasí s „extrémním zvyšováním“ věku odchodu do důchodu, jsou „proti zhoršování zajištění budoucích důchodců oslabením základního průběžného financovaného systému“ a nepřejí si opt-out, tedy možnost vyvést část peněz z průběžného systému do soukromých fondů.

Sociální reforma: Tady odborům vadí „privatizace zprostředkování zaměstnání převodem z úřadů práce na soukromé agentury“. Nelíbí se jim ani vyplácení dávek prostřednictvím nové karty sociálních systémů.

Daňová reforma: Zde jsou odbory „proti zdražování základních životních potřeb prostřednictvím zvyšováním DPH“. Vadí jim i „nárůst zdanění zaměstnanců v kontrastu s výraznými úlevami pro podnikatele“.

Budou se bouřit i lékaři? 

Prezident ČLK Milan Kubek:

„Organizujeme sebeobranu lékařů proti špatné reformě, hájíme jejich práva, aby se nestali nevolníky zdravotních pojišťoven.“

Lékařům v plánované zdravotní reformě vadí především posilování zdravotních pojišťoven. Prý to bude na úkor lékařů i pacientů. Lékaři si navíc nepřejí, aby byly na recepty místo jmen léků psány účinné látky a konkrétní lék by pak vybral až lékárník. Lékař tak podle Kubka ztratí kontrolu nad léčbou, za niž zodpovídá. Komora tvrdí, že nejsou reformní plány Hegera motivovány ničím jiným než snahou ušetřit peníze na pacientech.

Kubek tvrdí, že ministr i vláda prosazují reformu chaoticky a mimoústavními cestami. Návrhy prý navíc nezaznívají na veřejném fóru a ministerstvo reaguje jen na některé z připomínek lékařů. Společné stanovisko k reformě ministra Leoše Hegera (TOP 09) dají ČLK, lékařská sdružení a odbory na čtvrteční tiskové konferenci.

Odbory v sobotu ukázaly, že se střetů nebojí

Odborům vadí hlavně sociální a důchodové reformy, třeba to, že se bude část úspor na penze vyvádět ze státní kasy na účty penzijních společností. Kritizují také zvyšování DPH nebo plánované změny ve zdravotnictví. „S tím, že se ve zdravotnictví krade a nakupují se drahé přístroje, souhlasíme. Ale tahle vláda řekla, že tímhle se zabývat nebude a půjde rovnou na tu spoluúčast. A to je špatně,“ říká předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. 

Aby odbory ukázaly, že se nebojí jít do střetů, uspořádaly v Praze demonstraci, kam sezvaly desetitisíce lidí. Vláda slibuje, že s nimi bude jednat, pokud to bude mít smysl. „Slíbil jsem, že budu jednat, a můžeme se na to ještě pořád vrhnout, pokud odbory budou mít zájem,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.